Навигационна пътека

ЕС помага на учениците в борбата против затлъстяването - 28/08/2008

Деца се хранят с плодове в училищния двор

Нови планове за раздаване на безплатни плодове и зеленчуци на учениците – и за разнообразяване на предлаганите млечни продукти

Според изчисления около 22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло. Над 5 милиона от тях страдат от затлъстяване, но това не е най-страшното: очаква се броят им да продължава да расте с около 400 000 на година.

Навиците на хранене, изградени през детството, обикновено се запазват в зряла възраст и се предават на следващото поколение. Повечето европейци ядат по-малко от препоръчваните от Световната здравна организация 400г плодове и зеленчуци на ден, а сред младите това количество постоянно намалява. Ето защо Комисията има нов план за насърчаване на здравословно хранене сред децата.

От 2009 г. нататък тя иска да използва средства на ЕС за раздаване на безплатни плодове и зеленчуци в училищата DeutschEnglishfrançais. Изследванията сочат, че децата от по-бедни семейства най-рядко консумират препоръчваните пет порции пресни плодове или зеленчуци на ден. Осигуряването на безплатни здравословни закуски би могло наистина да подобри хранителния им режим.

ЕС ще поема половината от разходите по дейността, а националните правителства – другата половина (в по-бедните страни ЕС ще поема 75 % от разходите). Общият принос на Съюза ще бъде около 90 млн. евро на година.

Подобни схеми за мляко DeutschEnglishfrançais са в действие вече повече от 30 години. Само през учебната 2006-2007 г. бяха раздадени 305 000 тона мляко на училища от 22 страни от ЕС.

Сега Комисията иска да разшири тази схема, като включи в нея и други млечни продукти – сирене, кисело мляко, мътеница... Средните училища също ще могат да получават доставки по новия план. С нарастването на броя на обхванатите училища все повече деца ще бъдат поощрени да избират здравословни, висококачествени млечни продукти вместо нискокачествените готови храни и напитки.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки