Sökväg

Skogsbränder och översvämningar – EU griper in - 25/08/2008

Äldre kvinna som vadar i knädjupt vatten med en väska i handen

Flera länder har bett EU om akut hjälp i sommar.

Många av oss längtar efter en sommar med blå himmel och varma, ljusa kvällar. Men årstiden kan också bjuda på extrema väderförhållanden som kan vara direkt livsfarliga.

Varje sommar får vi rapporter om översvämningar och skogsbränder i Europa. I år drabbades delar av Rumänien och dess grannländer av omfattande översvämningar och vid en tidpunkt i juli bekämpade de grekiska brandmännen mer än 65 bränder samtidigt.

I båda fallen kom hjälp från andra EU-länder. När Rumänien, Moldavien och Ukraina drabbades av kraftiga skyfall, som krävde människoliv och ödelade hus, bad de EU:s civilskyddsmekanism English om särskild utrustning. EU samordnade gåvorna, t.ex. generatorer, båtar, tält och pumpar.

Sommaren 2007 miste 84 människor livet i skogsbränder i Grekland English och 2 700 km² skog, olivodlingar och jordbruksmark ödelades. I år bad Grekland om hjälp när Rhodos härjades av skogsbränder på ett 15 km² stort område i juli. Via EU:s civilskyddsmekanism kunde Grekland låna fem flygplan från andra EU-länder till släckningsarbetet.

Både länder inom och utanför EU kan be om hjälpinsatser, humanitärt bistånd och återuppbyggnad i händelse av en katastrof. Under året har EU även försett Kina, Burma, Bolivia och Ecuador med utrustning och experter som bedömer vilken typ av hjälp som behövs. Utöver de 27 EU-länderna bidrar också Island, Liechtenstein och Norge till hjälparbetet.

EU:s gemensamma forskningscentrum English kan också hjälpa till med prognoser för översvämningar, jordbävningar, bränder och stormar. Centrumet övervakar sedan väderförhållandena med hjälp av satelliter. På så sätt kan vi reagera snabbare och effektivare på naturkatastrofer.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar