Navigacijska pot

Pomoč EU v boju proti požarom in poplavam - 25/08/2008

Starejša ženska do kolen v vodi

Evropska unija se s sistemom civilne zaščite učinkovito odziva na prošnje za pomoč iz evropskih držav.

Poletje je čas, ki ga v Evropi nestrpno pričakujemo. Toda poleg jasnega neba, sonca in toplih večerov lahko prinese tudi uničujoče ujme in prava opustošenja.

Poplave in gozdni požari so postali stalnica evropskega poletja. Romunija in nekatere njene sosede so se letos spopadale s hudimi poplavami, v Grčiji pa se je julija razbesnelo več kot 65 požarov.

Države EU so priskočile na pomoč. Romunija, Moldavija in Ukrajina, ki jih je prizadelo hudo deževje, so po sistemu civilne zaščite EU English poslale prošnje za pomoč v opremi. EU se je odzvala z donacijami, generatorji, čolni, šotori in črpalkami. Za humanitarno pomoč pri odpravljanju posledic nesreč lahko zaprosi vsaka država, tudi če ni članica EU.

Požari v Grčiji English so leta 2007 terjali 84 življenj in opustošili 2700 km² gozda, oljčnih nasadov in kmetijskih površin. Letos julija so se razdivjali na Rodosu. Države EU so Grčiji po sistemu civilne zaščite poslale pet letal za gašenje požarov.

Evropska unija je letos priskočila na pomoč tudi Kitajski, Burmi, Boliviji in Ekvadorju ter jim poslala opremo in strokovnjake za oceno potrebne pomoči. Poleg 27 držav članic sodelujejo tudi Islandija, Lihtenštajn in Norveška.

V veliko pomoč so tudi napovedi strokovnjakov iz Skupnega raziskovalnega središča English EU, ki s satelitsko tehnologijo spremljajo poplave, potrese, požare in nevihte. Na podlagi njihovih informacij se lahko ljudje hitreje in učinkoviteje odzovejo na naravne ujme.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave