Cale de navigare

UE acordă ajutor zonelor afectate de incendii şi inundaţii - 25/08/2008

Femeie în vârstă, înaintând cu greu şi cărând un bagaj prin apa înaltă până la genunchi

Mecanismul de protecţie civilă intră în acţiune, ca urmare a cererilor de asistenţă adresate UE, exprimate de mai multe ţări europene

Deşi mulţi dintre noi aşteptăm vara cu nerăbdare, visând la cer senin şi după-amiezi calde şi însorite, acest anotimp poate aduce cu sine şi condiţii meteorologice extreme, uneori fatale.

În Europa, inundaţiile şi incendiile forestiere se manifestă în mod regulat pe timpul verii. Anul acesta, arii extinse din România şi din ţările învecinate au fost afectate de inundaţii, iar în luna iulie, Grecia se confrunta la un moment dat cu peste 65 de incendii.

Ţările UE au acordat asistenţă în ambele cazuri. Atunci când ploile torenţiale au lovit România, Moldova şi Ucraina, luând vieţi şi distrugând case, Mecanismul comunitar de protecţie civilă English a primit cereri de echipamente specifice de la ţările afectate. UE a coordonat acţiunile prin care au fost donate generatoare, bărci, corturi şi pompe. Atunci când se confruntă cu situaţii critice, orice ţară poate solicita asistenţă de urgenţă, ajutor umanitar şi pentru reconstrucţie - indiferent dacă este sau nu membră a Uniunii.

În 2007, 84 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile forestiere din Grecia English, iar 2700 de km² de păduri, livezi de măslini şi culturi agricole au fost distruse. Anul acesta, Grecia a solicitat asistenţă în luna iulie, atunci când insula Rodos lupta să stingă incendiile forestiere care cuprinseseră 15 km² de teren. Mecanismul comunitar de protecţie civilă a garantat împrumutul a cinci aparate de zbor din alte state membre, care să sprijine eforturile de stingere a incendiilor.

UE a acţionat şi în afara Europei, acordând anul acesta asistenţă Chinei, Birmaniei, Boliviei şi Ecuadorului, sub formă de echipamente şi experţi care să evalueze măsurile de ajutorare necesare. Islanda, Liechtenstein şi Norvegia s-au alăturat eforturilor celor 27 de state membre ale UE.

Centrul Comun de Cercetare English european îşi aduce la rândul său contribuţia, furnizând previziuni referitoare la inundaţii, cutremure, incendii şi furtuni şi monitorizând apoi evoluţia acestora prin intermediul sateliţilor. Astfel, informaţiile contribuie la generarea unei reacţii rapide şi eficiente în faţa calamităţilor naturale.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile