Kruimelpad

EU helpt blussen en hozen - 25/08/2008

Een oudere vrouw waadt met een tas door kniehoog water in Siretu, Roemenië, in juli 2008.

De civiele bescherming komt over de grens in actie nadat verschillende Europese landen via EU om hulp hebben verzocht.

De meeste Europeanen houden wel van de zomer: blauwe lucht, zon en zwoele avonden. Maar het seizoen kan ook extreem, verwoestend en zelfs dodelijk weer brengen.

Iedere zomer krijgt Europa weer te maken met overstromingen en bosbranden. Roemenië en enkele buurlanden zijn deze zomer al getroffen door grote overstromingen, terwijl Griekenland midden juli 65 bosbranden tegelijkertijd moest bestrijden.

De EU is beide landen te hulp geschoten. Toen aanhoudende stortregens in Roemenië, Moldavië en Oekraïne dodelijke slachtoffers maakten en huizen verwoestten, hebben de landen via het EU-mechanisme voor civiele bescherming English oproepen gedaan voor speciale apparatuur. De EU heeft de schenkingen, waaronder generatoren, boten, tenten en pompen, gecoördineerd. In tijden van nood kan ieder land om humanitaire hulp, steun bij rampenbestrijding of hulp bij wederopbouw vragen, lid van de EU of niet.

In 2007 lieten 84 mensen het leven in Griekse bosbranden English en werd 2700 km² bos, olijfgaarden en akkers verwoest. Dit jaar riep Griekenland hulp in toen op Rhodos met man en macht werd gevochten tegen bosbranden die 15 km² land in de as hebben gelegd. Dankzij het EU-mechanisme voor civiele bescherming konden vijf vliegtuigen uit andere EU-landen worden ingezet om de brand te helpen blussen.

Buiten Europa heeft de EU dit jaar al hulp geboden aan China, Burma, Bolivia en Ecuador in de vorm van apparatuur en experts. Niet alleen de 27 EU-landen werken daaraan mee, maar ook IJsland, Liechtensteun en Noorwegen.

De EU verleent ook steun via het gemeenschappelijk centrum voor onderzoek English, dat overstromingen, aardbevingen, branden en stormen probeert te voorspellen en per satelliet de ontwikkelingen nauwlettend volgt. Met deze informatie kunnen de hulpverleners op het terrein bij natuurrampen snel en doeltreffend optreden.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links