Navigációs útvonal

Uniós segítség a tűzoltásban és az árvízi mentésben - 25/08/2008

Idős asszony próbál előrehaladni a térdig érő vízben, táskával a kezében.

Természeti katasztrófa esetén az Unió azonnal a bajba jutott tagország segítségére siet.

Sok európai néz örömmel a nyári hónapok elé, felhőtlen napokat és kellemesen meleg estéket remélve, ám ebben az évszakban a szélsőséges, veszélyes, néha emberéleteket is kioltó időjárásra is fel kell készülni.

Az árvizek és az erdőtüzek megszokott jelenségnek számítanak nyáron Európában. Az elmúlt hetekben Románia egyes részein és néhány szomszédos országban nagy kiterjedésű árvizek okoztak károkat, júliusban pedig volt olyan nap, hogy Görögországnak több mint 65 helyen kellett erdőtűzzel küzdenie.

A többi uniós tagállam mindkét esetben a bajbajutottak segítségére sietett. A halálos áldozatokat is követelő, házakat romba döntő heves esőzésekkor Románia, Moldova és Ukrajna az EU polgári védelmi mechanizmus Englishát igénybe véve különböző felszereléseket kért. A segítségnyújtást, melynek köszönhetően többek között generátorokhoz, csónakokhoz, sátrakhoz és szivattyúkhoz jutottak az árvízzel küszködő országok, az EU koordinálta. Bármely ország folyamodhat válsághelyzetben az EU-hoz a mentési és helyreállítási munkálatokat meggyorsító segítségért, humanitárius segélyért, függetlenül attól, hogy tagja az Európai Uniónak vagy sem.

2007-ben 84 ember lelte halálát a Görögországi erdőtüzek English ben, és 2700 négyzetkilométernyi erdő, olajfaültetvény és termőföld vált a lángok martalékává. Idén, amikor Rodosz 15 négyzetkilométernyi területet érintő erdőtűzzel viaskodott, Görögország segítséget igényelt. Az EU polgári védelmi mechanizmusa lehetővé tette, hogy más uniós tagállamoktól bérelt öt repülőgép segédkezzen a tűzoltásban.

Az EU nem csak saját háza táján igyekszik enyhíteni a természeti csapásokat. Ebben az évben segítséget nyújtott már Kínának, Burmának, Bolíviának és Ecuadornak: felszerelést és szakértőket küldött, akik felmérték, milyen segítségre van szükség. A 27 tagállam mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia is hozzájárul a polgári védelmi műveletekhez.

Az EU Közös Kutatóközpont English ja szintén segédkezik a katasztrófaelhárításban: a műholdas technológia segítségével előrejelzésekkel szolgál arról, hol várható árvíz, földrengés vagy vihar, és nyomon követi ezen jelenségek alakulását. A központ által biztosított információk segítségével a helyszínen lévők gyorsan és hatékonyan tudnak a természeti katasztrófák ellen fellépni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek