Navigointipolku

Maastopalot ja tulvat koettelevat Eurooppaa - 25/08/2008

Ikääntynyt nainen kahlaa polviaan myöten vedessä ja kantaa laukkua

Useat maat eri puolilta Eurooppaa ovat pyytäneet EU:n pelastuspalvelumekanismilta apua metsäpalojen ja tulvien vuoksi.

Useimmat eurooppalaiset odottavat kesää innolla ja haaveilevat pilvettömästä taivaasta ja lämpimistä, aurinkoisista illoista. Kesä voi kuitenkin tuoda tullessaan äärimmäisiä sääilmiöitä, jotka voivat olla kohtalokkaita.

Tulvat ja metsäpalot ovat jokakesäisiä ilmiöitä Euroopassa. Tänä kesänä tulvat ovat koetelleet etenkin Romaniaa ja muutamia sen naapurimaita. Kreikassa puolestaan riehui heinäkuussa yhtaikaisesti yli 65 maastopaloa.

Molemmissa tapauksissa muut EU-maat ovat tarjonneet apuaan. Kun rankkasateet riepottivat Romaniaa, Moldovaa ja Ukrainaa, vaativat kuolonuhreja ja tuhosivat taloja, EU:n pelastuspalvelumekanismilta English pyydettiin avustustyössä tarvittavaa erityisvälineistöä. EU koordinoi generaattoreiden, veneiden, telttojen, pumppujen ja muiden tarvikkeiden lahjoittamista. Hätäapua ja jälleenrakennusapua voivat tarvittaessa hakea kaikki maat, olivatpa ne EU:n jäseniä tai eivät.

Vuonna 2007 Kreikan maastopaloissa English menehtyi 84 henkeä ja tuhoutui 2 700 km² metsää, oliivitarhoja ja viljelymaata. Tänä vuonna Kreikka pyysi apua heinäkuussa, kun Rhodoksella riehui 15 km²:n laajuinen metsäpalo. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta palon sammutustöihin saatiin lainaksi viisi lentokonetta muista EU-maista.

EU on antanut apua tänä vuonna myös Euroopan ulkopuolelle Kiinaan, Burmaan, Boliviaan ja Ecuadoriin, kun on tarvittu välineistöä ja asiantuntijoita arvioimaan kriisitilannetta ja jatkotoimia. EU:n 27 jäsenvaltion lisäksi apua antavat myös Islanti, Liechtenstein ja Norja.

Lisäksi toiminnassa on mukana myös EU:n yhteinen tutkimuskeskus English, joka laatii ennusteita tulvista, maanjäristyksistä, maastopaloista ja myrskyistä ja seuraa tilanteen kehitystä satelliittiteknologian avulla. Yhteisen tutkimuskeskuksen tarjoama tieto auttaa avustustyöntekijöitä toimimaan nopeasti ja tehokkaasti.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä