Διαδρομή πλοήγησης

Βοήθεια από την ΕΕ για πυρκαγιές και πλημμύρες - 25/08/2008

Ηλικιωμένη κουβαλάει τα ψώνια της με το νερό ως τα γόνατα

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας τίθεται σε εφαρμογή καθώς η ΕΕ λαμβάνει εκκλήσεις βοήθειας από χώρες της Ευρώπης

Παρόλο που καλοκαίρι σημαίνει για τους περισσότερους Ευρωπαίους μπλε ουρανός, ζέστη και ήλιος μέχρι το σούρουπο, η εποχή αυτή επιφυλάσσει συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν καταστροφές και πολλά θύματα.

Οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές δεν λείπουν δυστυχώς από το καλοκαιριάτικο τοπίο της Ευρώπης. Φέτος οι πλημμύρες έπληξαν ήδη τη Ρουμανία και γειτονικές της περιοχές, ενώ η Ελλάδα πάλευε με 65 πυρκαγιές στο ίδιο σημείο τον Ιούλιο.

Και στις δυο περιπτώσεις, άλλες χώρες της ΕΕ πρόσφεραν βοήθεια. Όταν οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένα σπίτια και πολυάριθμα θύματα, έγινε έκκληση μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ English για προσφορά ειδικού εξοπλισμού από κάθε χώρα. Η ΕΕ συντόνισε τις δωρεές γεννητριών, σκαφών, σκηνών και αντλιών. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όλες οι χώρες, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, μπορούν να ζητήσουν ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και βοήθεια για ανοικοδόμηση.

Το 2007, 84 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα English και καταστράφηκαν 2.700 τ. χλμ. δασών, ελαιώνων και γεωργικών εκτάσεων. Φέτος τον Ιούλιο η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια όταν η Ρόδος πάλευε με τις φλόγες που κατέστρεψαν 15 τ. χλμ. γης. Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, η ΕΕ εξασφάλισε πέντε δανεικά αεροσκάφη από άλλες χώρες μέλη της για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Αλλά και εκτός Ευρώπης, η ΕΕ παρείχε ήδη φέτος βοήθεια στην Κίνα, τη Βιρμανία, τη Βολιβία και τον Ισημερινό, με τη μορφή εξοπλισμού και εμπειρογνωμόνων οι οποίοι εκτιμούν τις ανάγκες σε βοήθεια. Εκτός από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, συνεισφέρουν και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.

Επίσης βοήθεια παρέχει το Κοινό Κέντρο Ερευνών English, με προβλέψεις σχετικά με πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές και θύελλες και την περαιτέρω παρακολούθησή τους μέσω δορυφόρων. Οι πληροφορίες που παρέχει το Κέντρο βοηθούν τους τοπικούς παράγοντες να αντιδράσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι