Sti

Oversvømmelser og skovbrande – EU i aktion - 25/08/2008

Ældre kvinde med bærepose i vand til knæene

Flere lande har bedt EU om akut hjælp i sommerens løb.

Mange europæere glæder sig hvert år til en varm sommer med skyfri himmel og lune sommeraftener. Men årstiden kan også byde på ekstremt vejr, der i værste fald kan koste menneskeliv.

Den europæiske sommer er højsæson for oversvømmelser og skovbrande. Her i sommer har dele af Rumænien og nogle af dets nabolande været hærget af voldsomme oversvømmelser. I juli var der på et tidspunkt over 65 brande i Grækenland på en gang.

I begge tilfælde kom der hjælp fra andre EU-lande. Da Rumænien, Moldova og Ukraine blev ramt af kraftige regnskyl, som kostede menneskeliv og ødelagde huse, bad de EU's civilbeskyttelsesordning English om materiel. EU leverede bl.a. generatorer, både, telte og pumper. Alle lande, også ikke-EU-lande, kan bede om hjælp i tilfælde af en katastrofe – til nødhjælpsarbejde, humanitær bistand og genopbygning.

I 2007 mistede 84 mennesker livet under skovbrande i Grækenland English, og 2 700 km² skov, olivenplantage og landbrugsjord blev lagt øde. I år bad Grækenland om hjælp, da 15 km² af Rhodos blev hærget af skovbrande i juli. Via EU's civilbeskyttelsesordning lånte Grækenland fem fly i andre EU-lande til slukningsarbejdet.

Uden for Europa har EU allerede hjulpet Bolivia, Burma, Ecuador og Kina i år – med materiel og eksperter, der vurderer, hvilken form for hjælp der er brug for. Ud over de 27 EU-lande deltager også Island, Liechtenstein og Norge.

Derudover bidrager EU's Fælles Forskningscenter English med prognoser for oversvømmelser, jordskælv, brande og storme, som centret så overvåger ved hjælp af satellitter. Det gør det muligt at reagere hurtigt og effektivt på naturkatastrofer.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links