Навигационна пътека

ЕС помага в борбата с пожари и наводнения - 25/08/2008

Възрастна жена гази в дълбока до колене вода, носейки чанта

Механизмът за гражданска защита се задейства, когато ЕС получи молба за помощ от страна в Европа

Много европейци с нетърпение чакат лятото с надежди за синьо небе и дълги, топли вечери, но сезонът може да донесе екстремни, разрушителни и дори смъртоносни атмосферни условия.

За лятото в Европа са характерни редовни наводнения и горски пожари. Това лято наводненията вече засегнаха части от Румъния и нейните съседи, а през юли броят на пожарите в Гърция стигна до 65.

Другите страни от ЕС предоставиха помощ и в двата случая. Когато проливните дъждове в Румъния, Молдова и Украйна разрушиха домове и взеха човешки жертви, механизмът за гражданска защита на ЕС English получи молби за специално оборудване от всяка една от страните. Съюзът координира даренията от генератори, лодки, палатки, помпи и др. Всяка страна, без значение дали членува в ЕС или не, може да подаде заявление за хуманитарна помощ и помощ за реконструкция при подобни бедствия.

През 2007 г. при горски пожари в Гърция English загинаха 84 души, a 2700 km² гори, маслинови насаждения и обработваеми земи бяха опустошени. Тази година през юли Гърция поиска помощ в борбата с пожарите, обхванали 15 km² от остров Родос. Механизмът за гражданска защита осигури съдействието на пет самолета от други страни от ЕС за потушаването им.

Извън Европа ЕС вече е предоставил тази година помощ на Китай, Мианмар, Боливия и Еквадор под формата на оборудване и експерти, преценяващи какви точно мерки са необходими. Освен 27-те членки на ЕС свой принос дават и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Съвместният изследователски център English на ЕС оказва допълнително съдействие чрез прогнозите си за наводнения, земетресения, пожари и бури и чрез проследяването им с помощта на сателитна технология. Тази информация помага на хората на място да реагират бързо и ефективно на природните бедствия.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки