Navigacijska pot

Zdravstveno varstvo brez meja - 18/08/2008

Evropska komisija predlaga nova pravila za lažje zdravljenje v tujini

Ni še dolgo, kar je nek prebivalec Luksemburga kupil očala v sosednjem belgijskem mestu Arlonu. Luksemburška zavarovalnica ni hotela povrniti stroškov za nakup očal, ker je menila, da bi moral predhodno zaprositi za odobritev nakupa. Luksemburžan je zadevo predal Evropskemu sodišču in zmagal. To je eden od številnih primerov na področju čezmejnega zdravstvenega varstva, ki ga je Sodišče obravnavalo v zadnjih letih. V drugih primerih je šlo za zdravljenje, ki doma ni bilo na voljo ali pa ni bilo dovolj hitro. Sodišče je vedno razsodilo, da je treba bolnikom povrniti stroške.

Primeri so pokazali pomanjkljivo ureditev področja čezmejnega zdravstvenega varstva. Zato je julija Komisija predstavila predlog, ki jasneje ureja pravice bolnikov.

V skladu s predlogom bodo bolnikom povrnili stroške zdravljenja v tujini v znesku, ki bi ga prejeli od zavarovalnice, če bi se zdravili doma. Za zunajbolnišnične storitve ne bi potrebovali odobritve svojega zdravnika, za bolnišnično zdravljenje v tujini pa bi bila še vedno potrebna.

Trenutno se v tujini zdravi le malo prebivalcev Evrope, saj države članice čezmejnemu zdravstvenemu varstvu DeutschEnglishespañolfrançais namenjajo samo 1 % nacionalnega proračuna. Anketa PDFEnglish EU je pokazala, da približno 30 % prebivalcev Evrope ne ve, da se krijejo stroški zdravljenja po vsej EU.

Pravila za kritje stroškov zdravljenja v tujini so sestavni del ukrepov, ki jih morajo odobriti Evropski parlament in vlade EU. Ukrepi bodo zagotovili:

  • boljše obveščanje o zdravstvenih storitvah, ki so na voljo po vsej EU;
  • dobro osnovno zdravstveno oskrbo pri čezmejnem varstvu;
  • veljavnost receptov tudi na drugi strani meje;
  • vseevropska omrežja izvajalcev zdravstvenih storitev, dostop do visoko specializiranih zdravstvenih storitev in možnost, da države združijo sredstva;
  • možnost pritožbe bolnikov zaradi slabega zdravstvenega varstva v tujini;
  • pravočasen prenos pomembnih podatkov, kot so podatki o krvni skupini, alergijah in zdravstvenem stanju.

 

Za nujno zdravstveno oskrbo v tujini je obvezna evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Zdaj že vsak tretji prebivalec Evrope, ki odhaja na potovanje v tujino, vzame s seboj evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, če bi slučajno zbolel ali se poškodoval. Kartica je na voljo brezplačno.

Pravice bolnikov: vprašanja in odgovori Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave