Kruimelpad

Gezondheidszorg zonder grenzen - 18/08/2008

Commissie wil regels waardoor Europeanen gemakkelijker medische behandelingen in het buitenland kunnen ondergaan

Een Luxemburger kocht onlangs een bril in Aarlen, een stad in het naburige België. Zijn Luxemburgse ziekteverzekering weigerde de kosten te vergoeden en zei dat hij vooraf toestemming had moeten vragen. De man stapte naar het Europees Hof van Justitie en kreeg gelijk. Dit is maar één van de vele rechtszaken over grensoverschrijdende gezondheidszorg waarin het Hof de laatste jaren uitspraak heeft gedaan. Andere zaken gingen over behandelingen die in eigen land niet of niet snel genoeg beschikbaar waren. Het Hof besliste in alle gevallen dat de kosten vergoed moesten worden.

Uit deze arresten blijkt dat er buiten het Hof nog altijd veel onzekerheid bestaat over grensoverschrijdende gezondheidszorg. De Commissie is daarom in juli met een voorstel gekomen om duidelijkheid te scheppen over de rechten van de patiënt.

Volgens dit voorstel zou de publieke ziekteverzekering de behandelingskosten moeten terugbetalen tot het bedrag dat in eigen land voor die behandeling wordt vergoed. Voor zorg buiten een ziekenhuis zou geen toestemming van een arts nodig zijn, voor zorg in een buitenlands ziekenhuis zou dat wel het geval kunnen zijn. 

Momenteel laten maar weinig Europeanen zich in het buitenland behandelen en gaat slechts 1% van de nationale volksgezondheidsbudgetten naar grensoverschrijdende gezondheidszorg DeutschEnglishespañolfrançais . Volgens een EU-onderzoek PDFEnglish weten 30% van de Europeanen niet dat hun ziekteverzekering behandelingen in de hele EU dekt.

Het voorstel is maar één onderdeel van een pakket dat maar uitwerking zal hebben als het door het Europees Parlement en de EU‑landen wordt goedgekeurd. Het pakket moet ook zorgen voor:

  • betere voorlichting over medische dienstverlening in de hele EU
  • goede standaardzorg voor patiënten uit andere EU-landen
  • erkenning van voorschriften over de grenzen heen
  • totstandbrenging van netwerken van zorgverstrekkers op EU‑niveau, waardoor de patiënt makkelijker toegang krijgt tot zeer gespecialiseerde zorg en landen hun middelen kunnen bundelen
  • verhaalmogelijkheden voor patiënten die door buitenlandse zorg schade lijden
  • snelle uitwisseling van vitale informatie zoals bloedgroep, gekende allergieën en medische aandoeningen

 

Voor spoedeisende medische hulp in het buitenland is de Europese ziektekostenverzekeringskaart onmisbaar. Een Europeaan op drie bezit deze kosteloze kaart voor als hij/zij op reis ziek of gewond zou worden.

Rechten van de patiënt: vragen en antwoorden Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links