Navigációs útvonal

Egészségügyi ellátás határok nélkül - 18/08/2008

A bizottsági javaslat világosabbá teszi a külföldön igénybe vett gyógykezelés térítésének szabályait.

Évekkel ezelőtt egy luxemburgi férfi a szomszédos Belgiumban vásárolt szemüveget. A luxemburgi egészségbiztosító nem térítette meg számára a szemüveg árát, mondván, hogy előzetes engedélyt kellett volna kérnie. A férfi az Európai Bírósághoz fordult, és megnyerte a pert. Az elmúlt években a luxemburgi taláros testületnek jó néhány hasonló, a határon átnyúló egészségügyi ellátással kapcsolatos ügyben kellett ítélkeznie. Számos esetben olyan helyzetről volt szó, amikor az adott ellátást a felperes országában egyáltalán nem, vagy csak hosszú várakozási idő után biztosították. A kérdéses ügyekben a bíróság következetesen úgy foglalt állást, hogy a betegek kezelés során felmerülő költségeit meg kell téríteni.

Az ügyek gyakorisága azt mutatja, hogy a Bíróság berkein kívül jelentős a bizonytalanság a határon átnyúló egészségügyi ellátás tekintetében. Ezért döntött úgy a Bizottság, hogy javaslatot terjeszt elő a betegjogok tisztázására.

A júliusban közzétett tervezet szerint a páciensek akkora térítésre tarthatnak majd igényt, amennyit otthoni egészségbiztosítójuk fizetne az adott kezelésre. Ha az ellátás nem kórházban történik, akkor nem lesz szükség a gyógykezelés előzetes engedélyeztetésére, kórházi tartózkodás esetén viszont szükség lehet engedélyre.

Jelenleg kevés európai utazik gyógykezelés céljából külföldre, és a tagállamok átlagosan a nemzeti egészségügyi kassza mindössze 1%-át költik a határon átnyúló egészségügyi ellátás DeutschEnglishespañolfrançais finanszírozására. Egy tavalyi uniós felmérés PDFEnglish szerint az európaiak 30%‑a nem tudja, hogy egészségbiztosítása az EU egész területén érvényes.

A külföldön igénybe vett ellátás térítésének tervezett szabályai csak az egyik részét képezik a javaslatcsomagnak. A csomag, amelyet az Európai Parlamentnek és a tagállamok képviselői alkotta Tanácsnak kell elfogadnia, emellett arra irányul, hogy:

  • javítsa az egészségügyi szolgáltatásokról rendelkezésre álló tájékoztatást;
  • biztosítsa, hogy a más tagállamból érkező betegek jó minőségű ellátásban részesüljenek;
  • garantálja, hogy a recepteket a határon túl is elfogadják;
  • elősegítse a szolgáltatók uniós hálózatainak kialakítását a speciális ellátásokhoz való hozzáférés javítása és a nemzeti erőforrások ésszerűbb felhasználása érdekében;
  • lehetővé tegye, hogy azok a betegek, akiket külföldön nem megfelelően láttak el, érvényesíthessék jogaikat;
  • biztosítsa az életbevágó információk (vércsoport, allergia, betegségek stb.) gyors továbbítását.

 

A külföldi sürgősségi ellátás költségeinek gyors megtérítéséhez elengedhetetlenül szükség van az európai egészségbiztosítási kártyára. Ma már minden harmadik európai utazónak ott lapul a zsebében az ingyen beszerezhető kártya.

Kérdések és válaszok a betegjogokról Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek