Διαδρομή πλοήγησης

Υγειονομική περίθαλψη χωρίς σύνορα - 18/08/2008

Η Επιτροπή προτείνει την κατάρτιση κανόνων που θα διευκολύνουν τη μετάβαση των Ευρωπαίων στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη

Πριν από λίγο καιρό, ένας Λουξεμβουργέζος αγόρασε ένα ζευγάρι γυαλιά στη βελγική πόλη Αρλόν στα σύνορα με το Λουξεμβούργο. Το ασφαλιστικό του ταμείο αρνήθηκε να του επιστρέψει τα έξοδα για  τα γυαλιά, λέγοντάς του ότι θα έπρεπε να είχε ζητήσει προέγκριση. Ο ενδιαφερόμενος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κέρδισε την υπόθεση. Αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που κατέληξαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα τελευταία χρόνια. Στις άλλες περιπτώσεις, στις οποίες δικαιώθηκαν οι ασθενείς, είτε δεν υπήρχε η κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή στη χώρα του είτε ο χρόνος αναμονής για την περίθαλψη ήταν υπερβολικά μεγάλος.

Η προσφυγή στο δικαστήριο στις παραπάνω περιπτώσεις  αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε ότι αφορά τη διασυνοριακή περίθαλψη. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή παρουσίασε τον Ιούλιο μια πρόταση που διευκρινίζει τα δικαιώματα των ασθενών.

Προτείνεται να μπορούν οι ασθενείς να ζητήσουν επιστροφή των εξόδων υγειονομικής περίθαλψης σε άλλη χώρα της ΕΕ μέχρι το ποσό που θα τους επιστρεφόταν για την ίδια υγειονομική περίθαλψη στη χώρα τους. Για θεραπείες που δεν συναπάγονται νοσηλεία δεν θα απαιτείται πλέον έγκριση από τον θεράποντα ιατρό, αλλά για τη νοσοκομειακή περίθαλψη στο εξωτερικό μπορεί να εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση. 

Μέχρι σήμερα, μόνο ένα μικρό ποσοστό Ευρωπαίων μεταβαίνει για θεραπεία στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα μόνον το 1% των εθνικών προϋπολογισμών στον τομέα της υγείας να δαπανάται για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη DeutschEnglishespañolfrançais . Σύμφωνα με σχετική έρευνα PDFEnglish της ΕΕ, το 30% των  Eυρωπαίων δεν γνωρίζει ότι η κάλυψη για την υγειονομική περίθαλψη ισχύει σε ολόκληρη την EΕ.

Οι κανόνες για την κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν μέρος των προτεινόμενων μέτρων, τα οποία όμως, για να αρχίσουν να ισχύουν, θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ. Τα μέτρα αποσκοπούν επίσης:

  • στη βελτίωση της πληροφόρησης σχετικά με τις υγειονομικές υπηρεσίες που διατίθενται στην ΕΕ
  • στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας περίθαλψης στους ασθενείς που προέρχονται από άλλη χώρα της ΕΕ
  • στην αναγνώριση των ιατρικών συνταγών πέρα από τα σύνορα της χώρας του ασθενούς
  • στη δημιουργία δικτύων υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ, με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε εξειδικευμένη περίθαλψη και τη δημιουργία κοινών πόρων
  • στην εξασφάλιση της δυνατότητας αποζημίωσης των ασθενών που υπέστησαν φθορές κατά την ιατρική περίθαλψή τους στο εξωτερικό
  • στην έγκαιρη διαβίβαση πολύτιμων πληροφοριών , όπως η ομάδα αίματος, τυχόν αλλεργίες και τα προβλήματα υγείας του ασθενούς.

 

Για να μπορεί κάποιος να λάβει επείγουσα περίθαλψη στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο να είναι κάτοχος ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας. Ήδη ένας στους τρεις Ευρωπαίους που ταξιδεύουν παίρνει μαζί του τη σχετική κάρτα που διατίθεται δωρεάν για την περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Δικαιώματα των ασθενών: ερωταποκρίσεις Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι