Навигационна пътека

Комисията призовава за правила, улесняващи европейците при пътуване в чужбина за медицинско лечение.

Неотдавна човек от Люксембург си купува чифт очила от Арлон, град в съседна Белгия. Неговата здравноосигурителна компания в Люксембург отказва да покрие разноските, като твърди, че той е трябвало да помоли за разрешение преди покупката. Човекът отнася делото до Съда на Европейския съюз и печели.

Това е само един от свързаните с трансгранични здравни грижи случаи, стигнали до Съда през последните години. В други случаи става въпрос за лечение, което не може да бъде предоставено в родната страна или не е достъпно достатъчно бързо. Съдът редовно отсъжда, че разходите на пациентите трябва да бъдат възстановени.

Тези случаи показват, че извън рамките на съда, темата за трансграничното здравно обслужване все още е пълна с неясноти. Ето защо през юли Комисията предложи правата на пациентите да бъдат изяснени.

Ако предложението бъде прието, хората ще могат да изискват възстановяване на суми, които тяхната публична здравна осигуровка би покрила за същото лечение у дома. Пациентите няма да имат нужда от съгласието на личния си лекар при извънболнични процедури, но може да им се наложи да искат разрешение за болнично лечение в чужбина.

Понастоящем европейците търсещи такова лечение са малко на брой – само 1 % от националните бюджети за здравеопазване се изразходва за трансгранични здравни грижи DeutschEnglishespañolfrançais . Според обществено проучване PDFEnglish на ЕС около 30 % от европейците не знаят дали здравната им застраховка би покрила лечение в друга страна от Съюза.

Предложените правила за покриване на медицински разходи в чужбина са само част от пакета от мерки, който трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и министрите на ЕС, за да влезе в сила. Пакетът има за цел също така:

  • да подобри информацията за достъпните медицински услуги в ЕС  
  • да гарантира добро стандартно обслужване на пациентите от други държави
  • да гарантира признаването на медицинските рецепти зад граница
  • да създаде европейски мрежи на доставчици на здравни услуги, даващи на пациентите по-голям достъп до специализирано обслужване, а на страните – възможност за обединяване на ресурсите
  • да позволи на пациентите да търсят обезщетение за вреди, причинени от обслужване в чужбина
  • да гарантира навременния трансфер на жизненоважни данни за пациента, като например кръвната му група или известните негови алергии и хронични заболявания.

 

При спешни случаи в чужбина европейската здравноосигурителна карта е абсолютно необходима. Днес едва един от всеки трима европейци носи със себе си безплатната карта, която може да послужи при заболяване или злополука по време на пътуване зад граница.

Права на пациентите: въпроси и отговори Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки