Sökväg

Idrotta för ett sundare och smalare liv - 14/08/2008

Tonåringar som spelar fotboll på stranden

OS är i full gång och vi kan se fram emot nya rekord i hastighet, styrka och uthållighet. Vi beundrar idrottsmännen som pressar sig till det yttersta, men få följer deras exempel – de flesta av oss blir allt mindre fysiskt aktiva.

Idrott är en viktig del av EU:s strategi mot fetma English, som har utvecklat sig till en verklig epidemi, både i Europa och i resten av världen. Fetma kan leda till en rad hälsoproblem, t.ex. diabetes, hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer.

Dåliga matvanor och brist på fysisk aktivitet är de viktigaste orsakerna till fetma. I EU tillbringar vi i genomsnitt sex timmar om dagen sittande – ofta framför datorn eller tv:n. Mindre än var tredje vuxen motionerar regelbundet och över hälften säger att de inte har tid att röra sig mer.

Ökande midjemått är ett problem inte bara i de industrialiserade länderna, utan också i många utvecklingsländer. Världshälsoorganisationen (WHO) talar nu om en global fetmaepidemi. I vissa EU-länder är nästan hälften av alla vuxna överviktiga och många är direkt feta. Omkring 30 % av alla barn i EU väger för mycket.

EU uppmanar medlemsländerna att slå ett slag för idrotten – det handlar inte om att vinna utan om att få bättre hälsa. Det viktigaste är inte att jaga medaljer som OS-deltagarna, utan att leva längre. Förra året gick EU och UEFA samman om en TV-kampanj English för att få folk att röra sig mer. Den visar män med tjocka magar som försöker spela fotboll utan att lämna sina fåtöljer.

WHO rekommenderar en halv timmes måttlig motion för vuxna varje dag. För barn är det en timme.

Idrott är inte bara bra för hälsan, utan utvecklar också viktiga värden som laganda, tolerans och fairplay. Det blev publiken vid fotbolls-EM i juni påminda om. Varje match började med en kortfilm där man ser olika supportrar och deras reaktion när deras lag gör mål.

Det är återigen EU och UEFA som står bakom kortfilmen. Den ska skapa en motvikt till de rasistiska yttringarna vid vissa fotbollsmatcher och framhäva fotbollens popularitet i alla läger. Filmen kommer också att visas vid matcherna i Champions League nästa säsong.

Mer om EU och idrott English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar