Navigacijska pot

Olimpijski duh za zdravo življenje - 14/08/2008

Najstniki s prekomerno težo igrajo nogomet na plaži

Oči sveta bodo v naslednjih dneh uprte v tekmovalce na olimpijskih igrah, ki bodo skušali pokazati rekordne dosežke. Čeprav športniki skušajo preseči meje svojih zmogljivosti, pa je večina ljudi vedno manj telesno dejavnih.

Športne dejavnosti so pomemben del strategije Evropske unije za boj proti debelosti English , ki postaja v Evropi in drugod že prava epidemija. Prekomerna teža je povezana s številnimi zdravstvenimi težavami, kot so sladkorna bolezen, srčnožilne bolezni in nekatere vrste raka.

Razlogi za debelost so ponavadi neustrezne prehrambene navade in pomanjkanje telesne dejavnosti. Evropski prebivalci v povprečju vsak dan šest ur presedijo, navadno pred televizijo in računalnikom. Manj kot tretjina odraslih se ukvarja z redno telesno vadbo in več kot polovica jih pravi, da nimajo časa za več gibanja.

Debelost je problem razvitega sveta, vendar se širi tudi v državah v razvoju. Svetovna zdravstvena organizacija je prekomerno težo že označila za svetovno epidemijo. V nekaterih državah članicah EU ima skoraj polovica odraslih prekomerno težo, številni so predebeli. Približno 30 % otrok v Evropi je pretežkih.

Evropska komisija zato želi, da države članice ne bi spodbujale le tekmovalnega vidika športa, ampak opozarjale tudi na njegov pomen za zdravo življenje. S športom se ne ukvarjamo zato, da bi osvojili zlato olimpijsko medaljo, ampak da bi zdravo živeli dlje. Lani je Komisija skupaj z zvezo UEFA pripravila televizijsko kampanjo English za spodbujanje telesne dejavnosti. Filmček prikazuje skupino debelušnih možakarjev, ki skušajo igrati nogomet v svojih foteljih.

Svetovna zdravstvena organizacija odraslim priporoča vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti na dan. Otroci bi morali biti dejavni vsaj 60 minut na dan.

Poleg koristi za zdravje šport razvija tudi vrednote, kot so skupinski duh, strpnost in poštena igra. Na to so športne navijače spomnili tudi med evropskim nogometnim prvenstvom letos junija. Pred vsako tekmo so predvajali filmček, ki je prikazoval navdušenje različnih navijačev ob golu njihovega moštva.

Tudi ta posnetek je del prizadevanja EU in UEFA, da bi preprečili rasizem, ki je skazil nekatere nogometne tekme, in ga nadomestili z uživanjem ob spremljanju športa. Filmček bodo v naslednji sezoni predvajali tudi pred tekmami Lige prvakov.

Več o športu in EU English .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave