Cale de navigare

Să câştigăm în sănătate, nu în greutate: sportivii olimpici ne arată calea - 14/08/2008

Adolescenţi supraponderali jucând fotbal pe plajă

Jocurile Olimpice ne oferă din nou prilejul de a asista la demonstraţii de viteză, forţă şi rezistenţă fără precedent. Însă în timp ce sportivii se străduiesc să-şi depăşească limitele, mulţi dintre noi facem tot mai puţine exerciţii fizice.

Sportul ocupă un loc central în cadrul strategiei europene de combatere a obezităţii English, acest fenomen care a luat proporţiile unei epidemii atât în Europa, cât şi în afara acesteia. Obezitatea este asociată unui mare număr de probleme de sănătate, printre care diabetul, bolile cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer.

Obiceiurile alimentare nesănătoase şi lipsa activităţii fizice sunt principalele cauze care o generează. În medie, europenii petrec zilnic şase ore pe scaun – de obicei, în faţa calculatorului sau a televizorului. Sub o treime din populaţia adultă practică exerciţii fizice în mod regulat şi intensiv, iar peste o jumătate afirmă că nu ar avea timp pentru mai mult sport.

Creşterea în greutate constituie o problemă nu numai în ţările dezvoltate, ci şi în multe din cele aflate în curs de dezvoltare. OMS vorbeşte, în acest sens, despre o „epidemie mondială”. În unele ţări ale Uniunii, aproape jumătate dintre adulţi sunt supraponderali sau chiar obezi. Aproximativ 30% din copiii europeni prezintă un exces de greutate.

Comisia doreşte ca administraţiile publice să promoveze nu numai spiritul de competiţie asociat sportului, ci şi beneficiile pentru sănătate. Obiectivul nu este să câştigăm medalia de aur, asemenea sportivilor olimpici, ci să ne prelungim viaţa. Anul trecut, Comisia Europeană şi UEFA au lansat o campanie TV English de promovare a activităţii fizice. În cadrul acesteia s-a difuzat un clip care înfăţişa o echipă de bărbaţi corpolenţi încercând să joace fotbal din fotolii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca adulţii să facă cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice pe zi, iar copiii - cel puţin 60 de minute.

Pe lângă efectele pozitive pe care le are asupra sănătăţii, sportul promovează valori precum spiritul de echipă, toleranţa şi fair-play-ul. Aceste aspecte au fost reamintite fanilor cu ocazia Campionatului european de fotbal desfăşurat în luna iunie. Înainte de fiecare meci a fost difuzat un scurt videoclip surprinzând reacţiile mai multor suporteri la vizionarea golului echipei favorite.

Campania a fost rezultatul aceloraşi eforturi concertate depuse de UE şi UEFA în direcţia înlocuirii tendinţelor rasiste din lumea fotbalului cu recunoaşterea fascinaţiei universale pe care o exercită acest sport. Clipul va fi difuzat şi în cadrul meciurilor din viitorul sezon al Ligii Campionilor.

Informaţii suplimentare despre politica comunitară în materie de sport English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile