Kruimelpad

Bent u te zwaar? Ga sporten! – Olympische sporters geven het voorbeeld - 14/08/2008

Tieners met overgewicht spelen voetbal op het strand

Terwijl de wereld zich tijdens de Olympische spelen weer vergaapt aan de snelste, sterkste en meest geharde sporters ter wereld, bewegen de meeste mensen juist steeds minder.

Sport speelt een centrale rol in de EU-strategie tegen zwaarlijvigheid English. Zwaarlijvigheid heeft epidemische vormen aangenomen in Europa en elders. Ernstig overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker.

Slechte eetgewoonten en te weinig lichaamsbeweging zijn de belangrijkste oorzaken. Europeanen zitten gemiddeld zes uur per dag, meestal voor een TV of computer. Minder dan een derde van de volwassenen doet regelmatig intensief aan sport, en meer dan de helft zegt niet genoeg tijd te hebben om meer te sporten.

Uitdijende tailles zijn niet alleen een probleem in de ontwikkelde landen, maar ook in veel ontwikkelingslanden. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt het een wereldwijde epidemie. In sommige EU-landen is meer dan de helft van de volwassenen te dik en velen daarvan hebben ernstig overgewicht. Ongeveer 30% van de Europese kinderen is te dik.

De Commissie wil dat de nationale overheden niet alleen het competitieve aspect van sport promoten, maar ook de gezondheidsvoordelen. Het doel is niet een gouden medaille, zoals de Olympische atleten, maar een langer leven. Vorig jaar sloeg de Commissie de handen ineen met de UEFA en maakte een TV-campagne English om sport te promoten. Hierin waren dikke mannen te zien die zittend in hun luie stoel probeerden voetbal te spelen.

De WHO raadt volwassenen aan elke dag ten minste 30 minuten aan matige lichaamsbeweging te doen. Kinderen moeten dagelijks ten minste 60 minuten sporten.

Sport bevordert niet allen de gezondheid, maar ook waarden als teamgeest, tolerantie en fair play. Fans werden hieraan herinnerd tijdens het Europees kampioenschap voetbal in juni. Elke wedstrijd werd voorafgegaan door een kort filmpje over de emoties van fans uit verschillende landen die hun team zagen scoren.

Dat was nog een gezamenlijk project van de EU en de UEFA, om het racisme dat sommige voetbalwedstrijden vergald had om te buigen in waardering van de sport als zodanig. Het zal volgend seizoen ook te zien zijn voor Champions League wedstrijden.

Meer over de EU en sport English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links