Navigációs útvonal

Több sporttal az elhízás ellen – példát mutatnak az olimpikonok - 14/08/2008

Túlsúlyos gyerekek futballoznak a strandon

Az idei nyári olimpiai játékokon újra tanúi lehetünk annak, milyen csodálatos teljesítményre képesek a világ legjobb sportolói. Míg azonban az atléták minden erejüket latba vetve küzdenek a jobbnál jobb eredményekért, legtöbbünkre az egyre kevesebb napi testmozgás jellemző.

A sport kulcsfontosságú eleme az Európában és másutt már‑már járványos méreteket öltő elhízás ellen kidolgozott uniós stratégiának English . Az elhízás számos betegség, például cukorbetegség, szívbetegség vagy egyes rákfajták forrása lehet.

Az elhízás okai a helytelen táplálkozásban és a testmozgás hiányában keresendők. Az európaiak naponta átlagosan hat órát töltenek ülve – rendszerint a tévé vagy a számítógép képernyője előtt. A felnőtt lakosságnak kevesebb mint egyharmada végez rendszeresen intenzív testmozgással járó tevékenységet; minden második felnőtt arra hivatkozik, hogy nincs ideje többet mozogni.

A derékbőség növekedése nemcsak a fejlett világban általános jelenség, hanem több fejlődő országban is érzékelhető. Az Egészségügyi Világszervezet szerint „globális járványról” van szó. Egyes EU‑országokban a felnőttek csaknem fele túlsúlyos, és sok az elhízott. Az európai gyerekek körében 30%‑os a túlsúllyal vagy elhízással küzdők aránya.

A Bizottság azt szeretné elérni, hogy az európai országok kormányai ne csak a versenysportot támogassák, hanem a sport egészségügyi előnyeire is fokozottabban felhívják a figyelmet. Nem az a lényeg, hogy mindegyikünkből olimpikon legyen, hanem hogy tovább éljünk. A testmozgás népszerűsítésére tavaly a Bizottság az UEFA‑val közösen indított televíziós kampányt English . A filmen sörhasú férfiak fotelben ülve próbálnak futballozni.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint felnőttkorban naponta legalább fél óra testmozgásra van szükségünk. A gyerekeknek minimum kétszer ennyit tanácsos mozogniuk.

Az egészségre gyakorolt kedvező hatása mellett a sport olyan értékek fejlesztéséhez is hozzájárul, mint a csapatszellem, a tolerancia és a fair play. Erre emlékeztette a nézőket a júniusi futball-Európa-bajnokság mérkőzései előtt levetített kisfilm, amelyen a gólöröm változatos, ám alapvetően mégis azonos megnyilvánulásait láthatjuk.

Az ugyancsak EU‑UEFA együttműködésben készült klip az egyes futballmérkőzéseket megmérgező rasszista megnyilvánulások ellen emel szót, és a sport által képviselt egyetemes értékekre hívja fel a figyelmet. A filmet jövőre a Bajnokok Ligája mérkőzései előtt is láthatják majd a nézők.

Az EU és a sport English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek