Navigointipolku

Liikunta ei ole vain huippu-urheilijoiden etuoikeus - 14/08/2008

Nuoret pelaavat jalkapalloa rannalla

Olympiakisat tarjoavat taas ihailtaviksi nopeudeltaan, voimaltaan ja kestävyydeltään ennennäkemättömiä suorituksia. Mutta siinä missä huippu-urheilijat tekevät uusia ennätyksiä, useimmat tavalliset kansalaiset puolestaan harrastavat yhä vähemmän liikuntaa.

Urheilu on oleellinen osa EU:n strategiaa liikalihavuuden torjumiseksi English. Ylipainoisuudesta on tullut suorastaan epidemia, ja siihen liittyy monia terveysongelmia kuten diabetes, sydäntaudit ja tietyt syöpätyypit.

Huonot ruokailutottumukset ja liikunnan puute ovat ylipainon suurimmat syyt. Eurooppalaiset istuvat vuorokaudessa keskimäärin kuusi tuntia – tavallisesti tv:n tai tietokoneen ääressä. Alle kolmannes aikuisista harjoittaa säännöllisesti tehokasta liikuntaa ja yli puolet sanoo, ettei heillä ole aikaa liikkua enempää.

Liikapainon kertyminen vyötärölle ei ole pelkästään teollisuusmaiden vaan myös monien kehitysmaiden ongelma. Maailman terveysjärjestö WHO pitää ylipainoisuutta maailmanlaajuisena epidemiana. Joissakin EU-maissa lähes puolet aikuisista on ylipainoisia ja monilla heistä painoa on huomattavasti liikaa. Noin 30 % eurooppalaislapsista on liian lihavia.

Komissio haluaa jäsenvaltioiden edistävän urheilua terveysliikuntana. Tavoitteena eivät ole kultamitalit vaan eliniän pidentäminen.Viime vuonna komissio toteutti yhdessä UEFA:n kanssa tv-kampanjan English, jolla haluttiin kannustaa katsojia liikkumaan. Kampanjan videopätkässä mahakkaat miehet yrittävät pelata jalkapalloa nojatuoleissaan istuen.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että aikuiset harrastaisivat ainakin 30 minuuttia keskiraskasta liikuntaa päivässä. Lasten pitäisi liikkua vähintään 60 minuuttia.

Terveyden lisäksi urheilu edistää esimerkiksi joukkuehenkeä, suvaitsevaisuutta ja reilua peliä. Tätä tuotiin esille myös EM-jalkapalloturnauksen yhteydessä kesäkuussa. Kukin ottelu alkoi filmipätkällä, jossa erimaalaiset jalkapallofanit jännittävät maalitunnelmissa.

Filmi on EU:n ja UEFA:n yhteistä tuotantoa, ja sen tavoitteena on torjua rasismia ja korostaa jalkapallon yleismaailmallisesti yhdistävää ulottuvuutta. Sama filmipätkä näytetään myös Mestarien liigan otteluissa ensi kaudella.

Lisää EU:sta ja urheilusta English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä