Διαδρομή πλοήγησης

Αθληθείτε! Μιμηθείτε τους αθλητές και νικήστε την παχυσαρκία! - 14/08/2008

Υπέρβαροι νέοι παίζουν ποδόσφαιρο στην παραλία

Για μια ακόμη φορά θα γίνουμε μάρτυρες πρωτοφανών άθλων στην ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ενώ όμως οι αθλητές προσπαθούν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, εμείς οι κοινοί θνητοί ολοένα λιγότερο φροντίζουμε για τη σωματική μας άσκηση.

Ο αθλητισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας English η οποία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με σωρεία προβλημάτων της υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης ευθύνονται κυρίως για την παχυσαρκία. Οι Ευρωπαίοι περνούν κατά μέσο όρο έξι ώρες την ημέρα καθισμένοι, συνήθως μπροστά σε μια τηλεόραση ή έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Λιγότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων επιδίδεται σε τακτική σωματική άσκηση και περισσότεροι από τους μισούς ισχυρίζονται ότι δεν διαθέτουν τον χρόνο για περισσότερη άσκηση.

Η συνεχής αύξηση του βάρους δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στις ανεπτυγμένες αλλά και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να θεωρεί το φαινόμενο παγκόσμια επιδημία. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ οι μισοί περίπου ενήλικες είναι ευτραφείς και πολλοί είναι παχύσαρκοι, ενώ το 30% περίπου των παιδιών είναι υπέρβαρα.

Η Επιτροπή ζητά από τις κυβερνήσεις να μην προβάλλουν μόνο τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του αθλητισμού αλλά και τα οφέλη του για την υγεία. Ο στόχος δεν είναι το χρυσό μετάλλιο όπως στους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά η παράταση της ζωής μας. Η Επιτροπή συνεργάστηκε πέρσι με την UEFAστο πλαίσιο τηλεοπτικής εκστρατείας English για την προώθηση της σωματικής άσκησης. Το σχετικό σποτ παρουσίαζε άνδρες με προτεταμένες κοιλιές να προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι ενήλικες θα πρέπει να πραγματοποιούν ημίωρη ήπια σωματική άσκηση κάθε μέρα, ενώ τα παιδιά να ασκούνται καθημερινά τουλάχιστον 60 λεπτά.

Παράλληλα με τα οφέλη για την υγεία, ο αθλητισμός προάγει αξίες όπως το ομαδικό πνεύμα, η ανεκτικότητα και η ευγενής άμιλλα, οι οποίες προβλήθηκαν κατά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τον Ιούνιο. Κάθε αναμέτρηση ομάδων άρχιζε με την προβολή ενός σύντομου βίντεο που παρουσίαζε τις αντιδράσεις διαφορετικών οπαδών που έβλεπαν το ίδιο γκολ.

Αυτό το βίντεο, το οποίο αποτελεί μια ακόμη κοινή προσπάθεια ΕΕ-UEFAγια να αντικατασταθεί το ρατσιστικό συναίσθημα που κυριαρχεί σε ορισμένες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις από ένα αίσθημα θαυμασμού για την παγκόσμια απήχηση του αθλητισμού, θα προβάλλεται και στις αναμετρήσεις των ομάδων του Champions League την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Περισσότερα για την ΕΕ και τον αθλητισμό English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι