Навигационна пътека

Подобрете формата си, не напълнявайте – олимпийците показват как - 14/08/2008

Тийнейджъри с наднормено тегло играят футбол на плажа

Още веднъж светът е свидетел на безпрецедентни постижения в скоростта, силата и издържливостта по време на Олимпийските игри. Но докато атлетите се стремят да достигнат пределите, повечето хора са все по-малко активни физически.

Спортът е много важна част от стратегията на ЕС за борба със затлъстяването English, достигнало епидемични размери в Европа и други части на света. Това състояние е свързано с редица здравословни проблеми, включително диабет, сърдечни болести и някои видове рак.

Основната причина са лошите хранителни навици и липсата на активност. Европейците прекарват средно шест часа дневно седнали – обикновено пред телевизор или компютър. По-малко от една трета от възрастните се занимават с редовна интензивна физическа активност, а над половината казват, че нямат време за повече.

Почти навсякъде по света обиколките на талиите нарастват. В някои страни от ЕС близо половината възрастни са с наднормено тегло, а много са затлъстели. Около 30 % от децата в Европа са твърде пълни.

Комисията иска правителствата да насърчават не само състезателния аспект на спорта, но и свързания със здравето. Целта не е да се борим за златото като олимпийските атлети, а да живеем по-дълго. Миналата година Комисията обедини силите си с УЕФА в телевизионна кампания English, насърчаваща физическата активност. В нея бяха показани мъже с шкембета, опитващи се да играят футбол в креслата си.

Световната здравна организация препоръчва възрастните да правят поне 30 минути дневно умерени упражнения. Децата трябва да се упражняват най-малко 60 минути.

Освен че е полезен за здравето, спортът подхранва ценности като отборен дух, толерантност и честна игра. Това бе припомнено на феновете по време на европейското първенство по футбол през юни. Всеки мач започваше с кратък филм, улавящ емоциите на различни фенове, наблюдаващи един и същ гол.

Клипът е още едно съвместно усилие на ЕС и УЕФА, целящо расистките чувства, помрачили някои мачове, да бъдат заменени с оценяване на универсалната привлекателност на спорта. Той ще бъде излъчван и на мачовете от Шампионската лига през следващия сезон.

Повече за ЕС и спорта English.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки