Navigacijska pot

Uporaba kanabisa se umirja - 30/07/2008

Nezakonita pridelava rastlin kanabisa v posebej osvetljeni sobi

Priljubljenost kanabisa pri mladih upada.

O tej spremembi piše poročilo EU o kanabisu, English ki podaja temeljit pregled te še vedno sporne droge. Zbornik z več kot 700 stranmi, ki ga je pripravil Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami, English je ena najobsežnejših raziskav do zdaj.

Publikacija v dveh delih raziskuje zgodovino kanabisa v Evropi, od uporabe te rastline kot zdravila v 19. stoletju do fenomena nizozemskih kavarnic in dekriminalizacije droge v Veliki Britaniji v 60. letih prejšnjega stoletja. V poročilu so raziskani vzorci uživanja, učinki na zdravje, zdravljenje, dobava, zakonodaja ter celo cene na trgu in moč droge.

Kanabis je bil vedno priljubljen med uživalci drog v Evropi, saj ga je skoraj četrtina odraslih prebivalcev že kdaj poskusila. Toda kanabis je bil vedno tudi jabolko spora in predmet razprav med oblikovalci politik, znanstveniki, organi pregona in aktivisti.

„Javnost je zasuta z informacijami o kanabisu, vendar so le nekatere informacije utemeljene, druge so mnenja zagovornikov različnih strani ali pa celo zavajajoče,“ je dejal direktor evropske agencije Wolfgang Götz.

Države članice EU različno urejajo uporabo kanabisa – strogost predpisov in postopkov je različna. Poročilo je objavljeno prav v času, ko so mnogi zaskrbljeni, da bi popustljivost do uporabe kanabisa lahko ogrozila mednarodni boj proti kriminalu.

Uporaba kanabisa je v Evropi v 90. letih prejšnjega stoletja strmo naraščala, zdaj pa se zdi, da je dosegla vrhunec. V nekaterih državah se uporaba umirja ali se je celo zmanjšala, v drugih pa je porast majhna.

Poročilo priporoča natančnejše spremljanje uporabe, saj je redno uživanje kanabisa vedno pogostejše. Približno 3 milijone evropskih prebivalcev skoraj vsak dan uživa kanabis, kar predstavlja 1 % odraslih.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami zbira in objavlja podatke o drogah English iz 30 nacionalnih centrov ter tako zagotavlja pregled uživanja drog v Evropi. Center s sedežem v portugalski prestolnici Lizboni je bil ustanovljen leta 1993.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave