Cale de navigare

Consumul de cannabis se stabilizează, după creşterea vertiginoasă din anii 1990 - 30/07/2008

Plante din specia Cannabis, cultivate ilicit în camere cu iluminare specială

Popularitatea cannabisului pierde teren în rândul tinerilor.

Această tendinţă face obiectul raportului UE privind cannabisul English, care se doreşte a fi un cadru de referinţă pentru analiza acestui drog în continuare controversat. Raportul întocmit de OEDT, autoritatea europeană de supraveghere a drogurilor English, cuprinde 700 de pagini şi este în prezent cel mai exhaustiv studiu asupra acestui subiect.

Cele două volume urmăresc istoria cannabisului în Europa – de la statutul de plantă medicinală, din secolul al XIX-lea, până la fenomenul celebrelor „cafenele” olandeze sau la dezincriminarea din Regatul Unit, începând cu anii 1960, a consumului acestui drog. Raportul studiază modurile de utilizare, efectele asupra sănătăţii, tratamentul, lanţul de aprovizionare şi legislaţia cu privire la cannabis, analizând până şi preţurile practicate „la colţ de stradă” şi tăria drogurilor.

Cannabisul a fost şi este „vedeta” drogurilor consumate în Europa: circa un sfert din populaţia adultă l-a încercat la un moment dat. În acelaşi timp însă, acest drog constituie o importantă temă de dezbateri şi sursă de neînţelegeri între factorii de decizie politică, oamenii de ştiinţă, autorităţile de aplicare a legilor şi activişti.

„În consecinţă, publicul este confruntat zilnic cu un val de informaţii despre cannabis – o parte, fundamentate ştiinţific, iar o alta, cu caracter propagandistic sau chiar de natură să dezinformeze”, spune Wolfgang Goetz, directorul OEDT.

Modalităţile de abordare a consumului de cannabis diferă de la o ţară la alta, normele şi procedurile în acest domeniu fiind mai mult sau mai puţin severe. Raportul este publicat în contextul unei preocupări crescânde faţă de riscul ca o atitudine conciliantă privind consumul de cannabis să submineze eforturile internaţionale de combatere a criminalităţii.

Consumul de cannabis a cunoscut o creştere vertiginoasă în anii 1990, însă acum pare să se stabilizeze. În unele ţări curba se estompează sau înregistrează chiar o scădere, în timp ce în altele continuă să crească, dar într-un ritm mai lent.

Raportul solicită instituirea unei supravegheri mai atente a acestor aspecte, arătând că se înregistrează o frecvenţă din ce în ce mai mare a cazurilor de consum regulat. Astfel, circa 3 milioane de europeni (adică în jur de 1% dintre adulţi) folosesc cannabis aproape zilnic.

OEDT colectează şi publică informaţii despre droguri English provenind din 30 de centre naţionale, oferind o imagine de ansamblu asupra problemelor legate de droguri din Europa. Fondat în 1993, OEDT are sediul în Lisabona (Portugalia).

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile