Kruimelpad

Cannabisgebruik stabiliseert na sterke stijging in de jaren negentig - 30/07/2008

Clandestiene cannabisplantage in kamer met speciale verlichting

Populariteit van cannabis bij jongeren begint te tanen.

Deze trend komt ter sprake in een EU-rapport over cannabis English dat een gezaghebbende referentie moet worden voor deze nog steeds controversiële drug. Het rapport is opgesteld door het EU-drugswaarnemingscentrum EMCDDA English en is met meer dan 700 bladzijden een van de uitgebreidste werken over dat onderwerp.

Het bestaat uit twee delen en schetst de geschiedenis van cannabis in Europa, waarbij onder meer wordt ingegaan op het medisch gebruik in de negentiende eeuw, het fenomeen van de Nederlandse "coffeeshops" en de decriminalisatie in het VK tijdens de jaren zestig. Er gaat verder ook aandacht naar het consumptiepatroon, de gezondheidseffecten, behandeling, het aanbod, de wetgeving en zelfs de straatprijzen en de sterkte.

Cannabis is in Europa lang de populairste drug geweest, die bijna een kwart van alle volwassenen ooit geprobeerd hebben. Het is echter ook een belangrijke bron geweest van verdeeldheid en discussie onder beleidsmakers, wetenschappers, wetshandhavers en activisten.

"Het publiek wordt overspoeld met informatie over cannabis, die soms exact is maar ook opiniërend of misleidend kan zijn", aldus Wolfgang Goetz, directeur van het EMCDDA.

De EU-landen verschillen in hun houding ten aanzien van cannabisgebruik, met wetgeving en procedures die inhoudelijk en qua strengheid sterk variëren. Het rapport verschijnt op een moment waarop de vraag rijst of een zachte aanpak van cannabis de internationale misdaadbestrijding zou kunnen ondermijnen.

Het cannabisgebruik is in Europa tijdens de jaren negentig sterk gestegen, maar lijkt nu het hoogste punt te hebben bereikt. In sommige landen stabiliseert of daalt het. In andere is de stijging geminderd.

Het verslag roept op tot een sterkere monitoring en wijst erop dat regelmatige consumptie steeds vaker voorkomt. Zo'n 3 miljoen Europeanen (bijna 1% van de volwassenen) gebruiken bijna dagelijks cannabis.

Het drugswaarnemingscentrum verzamelt en publiceert informatie over drugs English die het van dertig nationale centra ontvangt, om een overzicht te kunnen geven van de Europese drugsproblematiek. Het is in 1993 opgericht en in Lissabon gevestigd.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links