Navigációs útvonal

Cannabisfogyasztás: a drasztikus növekedés megtorpant - 30/07/2008

Illegális cannabisültetvény egy speciálisan megvilágított helyiségben

A fiatal európai felnőttek körében csökken a marihuána- és hasisfogyasztás népszerűsége.

Erről a tendenciáról számol be az az uniós jelentés English , melynek célja, hogy átfogó képet adjon az európai cannabisfogyasztásról. A mai napig heves vitákat kiváltó kábítószerről az alkotók azzal a szándékkal készítették el monográfiájukat, hogy hivatkozási pontul szolgáló alapművet hozzanak létre a témában. A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja English (EMCDDA) által összeállított, több mint 700 oldalas kiadvány a témában eddig készített legátfogóbb felmérések egyike.

A kétkötetes szakmunka áttekintést ad a cannabis történetéről. Beszámol arról, hogy az indiai kendert a 19. században gyógynövényként használták, bemutatja a holland coffee shop-jelenséget, és kitér arra, hogy Angliában hogyan szüntették meg a cannabisfogyasztás büntethetőségét a 60-as években. A jelentés ismerteti továbbá a fogyasztási szokásokat, a drog egészségre gyakorolt hatását, a függőség kezelését, a termelést, kereskedelmet és kínálatot, a vonatkozó jogszabályokat, sőt az utcai árakat és a kábítószer hatóerejét is.

Európában hosszú idő óta a cannabis a legnépszerűbb drog; a felnőtt lakosság közel egynegyede már legalább egyszer kipróbálta életében. A marihuana- és hasisfogyasztás kérdése ugyanakkor mindig is heves vita tárgyát képezte, megosztottságot idézve elő politikai döntéshozók, tudósok, jogalkalmazók és aktivisták között.

„A lakosságot elárasztják a cannabisszal kapcsolatos információk, melyek egy része megalapozott, egy része viszont kampánycélokat szolgál, és esetenként megtévesztő” – mutatott rá Wolfgang Götz, az ügynökség vezetője.

A cannabisfogyasztás más és más megítélés alá esik a különböző tagországokban. A jogi eszközök és eljárások terén éppúgy különbségek tapasztalhatók, mint a szankciók szigorúságát illetően. Napjainkban egyre többen tartanak attól, hogy a cannabisfogyasztással szemben tanúsított elnéző magatartás alááshatja a bűnözés elleni nemzetközi fellépés eredményességét.

A cannabishasználat a kilencvenes évek során folyamatosan növekvő tendenciát mutatott Európában, most azonban a folyamat megtorpanni látszik. Néhány országban a fogyasztás az utóbbi időben azonos szinten maradt, sőt, bizonyos esetekben csökkent, más tagállamokban pedig a korábbinál kisebb mértékben növekszik.

A jelentés rámutat arra, hogy a rendszeres használók száma egyre jobban emelkedik, és azt szorgalmazza, hogy az illetékesek szenteljenek több figyelmet a kérdésnek. Jelenleg megközelítőleg 3 millió európai – a felnőtt lakosság 1%-a –fogyaszt marihuánát vagy hasist szinte napi rendszerességgel.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja drogfogyasztással kapcsolatos információkat English gyűjt össze és tesz közzé. Arra törekszik, hogy átfogó képet adjon az európai droghelyzetről. Az adatokat az EU tagállamaiban működő 30 nemzeti megfigyelőközpont szolgáltatja számára. Az 1993-ban alapított ügynökség székhelye Lisszabonban található.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek