Navigointipolku

Kannabiksen käyttö tasaantumassa EU:ssa - 30/07/2008

Laittomasti viljeltyjä kannabiskasveja kasvatetaan sisätiloissa keinovalaistuksen avulla

Kannabiksen suosio on vähenemässä nuorten keskuudessa.

Tämä havainto sisältyy tuoreeseen kannabiksen käyttöä käsittelevään EU-raporttiin English. EU:n huumeiden seurantakeskuksen EMCDDA:n English julkaisema yli 700-sivuinen raportti on yksi laajimmista kannabista käsittelevistä selvityksistä.

Kaksiosaisessa raportissa käsitellään kannabiksen historiaa Euroopassa 1800-luvun lääkekasvista aina hollantilaisiin kannabiskahviloihin ja kannabiksen rangaistavuuden poistamiseen Isossa-Britanniassa 1960-luvulla. Raportissa tarkastellaan kannabiksen käyttötapoja, terveyshaittoja, kannabisriippuvuuden hoitoa, kauppaa ja toimitusreittejä sekä lainsäädäntöä. Esillä ovat myös mm. katukaupan hinnat ja eri kannabistuotteiden pitoisuudet.

Kannabis on pitkään ollut suosittu huume Euroopassa. Lähes joka neljäs eurooppalaisista aikuisista on käyttänyt kannabista ainakin kerran. Se on kuitenkin ollut myös suuri kiistan- ja keskustelunaihe päätöksentekijöiden, tiedemiesten, lainvalvontaviranomaisten sekä huumetyöntekijöiden ja huumeidenkäytön puolustajien keskuudessa.

”Tämän vuoksi eurooppalaiset saavat miltei päivittäin kannabikseen liittyviä tietoja. Jotkut niistä ovat hyvin perusteltuja ja luotettavia, toiset pikemminkin kampanjanomaisia ja joskus jopa harhaanjohtavia”, toteaa EU:n huumeiden seurantakeskuksen johtaja Wolfgang Goetz.

EU-maat suhtautuvat eri tavoin kannabiksen käyttöön. Myös kannabikseen liittyvä lainsäädäntö, oikeudelliset menettelyt ja rangaistavuuden aste vaihtelevat maasta toiseen. Raportissa käsitellyssä kannabiskeskustelussa on esitetty mm. huoli siitä, että kannabiksen käyttöön sovellettava ”pehmeä linja” voisi haitata kansainvälistä rikollisuuden torjuntaa.

Kannabiksen käyttö lisääntyi Euroopassa voimakkaasti 1990-luvulla mutta näyttäisi nyt saavuttaneen huippunsa. Joissakin maissa käyttö on joko tasaantumassa tai jopa vähentynyt. Osassa EU-maita käyttö kasvaa edelleen, mutta ei niin jyrkästi.

Raportissa kehotetaan tehostamaan kannabiksen seurantaa ja valvontaa, etenkin koska huumeiden säännöllinen käyttö on yleistymässä. Noin 3 miljoonaa eurooppalaista käyttää kannabista lähes päivittäin. Tämä on noin prosentti aikuisväestöstä.

EU:n huumeiden seurantakeskus julkaisee 30 kansallisesta keskuksesta kerättyä tietoa huumausaineista ja niiden väärinkäytöstä English. Tarkoituksena on tarjota säännöllisiä katsauksia Euroopan huumetilanteeseen. Keskus perustettiin vuonna 1993 ja se toimii Lissabonissa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä