Διαδρομή πλοήγησης

Σταθερή η κατανάλωση κάνναβης μετά την κατακόρυφη άνοδο στη δεκαετία του '90. - 30/07/2008

Παράνομη καλλιέργεια φυτών ινδικής κάνναβης σε χώρο με ειδικό φωτισμό

Η χρήση κάνναβης δεν είναι πλέον δημοφιλής ανάμεσα στους νέους.

Η εξέλιξη αυτή σχολιάζεται στην έκθεση της ΕΕ για την κάνναβη English που αποτελεί αξιόπιστη πηγή αναφοράς σχετικά με το αμφιλεγόμενο αυτό ναρκωτικό. Η έκθεση του Eυρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) English, 700 σελίδων, είναι μια από τις περιεκτικότερες που έχουν γραφτεί γι' αυτό το θέμα.

Η δίτομη αυτή έκθεση αρχίζει με αναδρομή στη χρήση του φυτού για φαρμακευτικούς λόγους τον 19ο αιώνα και φθάνει μέχρι το σύγχρονο φαινόμενο των ολλανδικών "coffee shops" και την αποποινικοποίηση της κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του '60. Η έκθεση εξετάζει τους τρόπους χρησιμοποίησής της, τις επιπτώσεις της στην υγεία, τις θεραπείες αποτοξίνωσης, τους τρόπους προμήθειας της ουσίας, τη νομοθεσία –ακόμη και τις τιμές "στην πιάτσα" και τη δραστικότητα του ναρκωτικού.

Από παλιά, η κάνναβη ήταν το ναρκωτικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη, αφού το ένα τέταρτο περίπου των Ευρωπαίων το έχουν δοκιμάσει σε κάποια φάση της ζωής τους. Είναι όμως και βασική αιτία συζητήσεων και διαφωνιών μεταξύ πολιτικών, επιστημόνων και νομοθετών, αλλά και μεταξύ οπαδών της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών.

“Το αποτέλεσμα είναι ότι το κοινό κατακλύζεται καθημερινά από πληροφορίες για την κάνναβη, ορισμένες από τις οποίες είναι αξιόπιστες, άλλες όμως είναι μονόπλευρες και, μερικές φορές, παραπλανητικές" δηλώνει ο διευθυντής του Κέντρου, κ. Wolfgang Goetz.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της κατανάλωσης κάνναβης διαφέρει στις χώρες της ΕΕ, δεδομένου ότι εφαρμόζεται ένα μεγάλο φάσμα νόμων και διαδικασιών με διαφορετικό βαθμό αυστηρότητας. Η έκθεση δημοσιεύεται σε μια εποχή έντονου προβληματισμού σχετικά με το κατά πόσον η επιεικής αντιμετώπιση των χρηστών κάνναβης μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες καταπολέμησης του διεθνούς εγκλήματος.

Η κατανάλωση κάνναβης, που είχε σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο στη δεκαετία του '90, φαίνεται πλέον να σταθεροποιείται. Σε ορισμένες χώρες, η χρήση έχει μείνει σταθερή ή ακόμη και έχει μειωθεί. Σε άλλες η αύξηση είναι τώρα λιγότερο αισθητή.

Η έκθεση συνιστά στενότερη παρακολούθηση του φαινομένου και υπογραμμίζει την τάση αύξησης της τακτικής κατανάλωσης της ουσίας. Περίπου 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλώνουν κάνναβη σχεδόν καθημερινά – ήτοι το 1% του ενήλικου πληθυσμού.

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, που ιδρύθηκε το 1993 και έχει την έδρα του στην Πορτογαλία, συγκεντρώνει και δημοσιεύει στοιχεία για την κατανάλωση ναρκωτικών English από 30 εθνικά κέντρα, προκειμένου να δώσει μια γενική εικόνα του προβλήματος αυτού στην Ευρώπη.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι