Sti

Brugen af cannabis stagnerer efter kraftig stigning i 90'erne - 30/07/2008

Cannabis dyrkes ulovligt under specielle lamper

Cannabis er blevet mindre populært blandt de unge.

Tendensen drøftes i en cannabisrapport fra EU, English der skal ses som en pålidelig kilde til oplysninger om det fortsat kontroversielle rusmiddel. Med sine godt 700 sider er rapporten fra EU's narkotikaagentur, EMCDDA, English en af de hidtil mest omfattende undersøgelser af emner.

Det digre værk i to bind skildrer cannabis' historie i Europa lige fra brugen af planten som medicin i det 19. århundrede til de hollandske "coffee shops" og afkriminaliseringen af hash i Storbritannien i 1960'erne. Rapporten undersøger forbrugsmønstre, sundhedsvirkninger, behandling, udbud, lovgivning – ja sågar prisen på gaden og styrken.

Cannabis har længe været et af de foretrukne rusmidler i Europa. Næsten en fjerdedel af alle voksne prøver det på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det har dog også skabt stor splid og debat blandt de politiske beslutningstagere, videnskabsfolk, ordenshåndhævere og aktivister.

"Resultatet er, at vi i dag oversvømmes af information om cannabis. Noget af den er velfunderet, men dog af noget belærende karakter. Andet er direkte misvisende," udtaler narkotikaagenturets direktør, Wolfgang Götz.

EU-landene har forskellige indfaldsvinkler til cannabis og mere eller mindre streng lovgivning. Rapporten offentliggøres på et tidspunkt, hvor flere og flere er bekymrede for, at en blød linje over for cannabis kan underminere bekæmpelsen af international kriminalitet.

Brugen af cannabis tog til i Europa i løbet af 1990'erne, men ser nu ud til at have toppet. I nogle lande flader brugen ud eller falder. I andre lande har stigningen været mindre markant.

Rapporten efterlyser mere tilsyn og bemærker, at regelmæssig brug også er ved at blive mere udbredt. Omkring 3 millioner europæere bruger cannabis næsten dagligt – det er ca. 1 % af den voksne befolkning.

Agenturet indsamler og offentliggør information om stoffer English fra 30 nationale centre for at danne sig et overblik over narkotikaproblemerne i Europa. Det blev grundlagt i 1993 og ligger i Lissabon.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links