Навигационна пътека

Употребата на канабис се стабилизира след рязкото увеличение през 90-те години - 30/07/2008

Отглеждан незаконно в специално осветено помещение канабис

Популярността на канабиса сред младите хора намалява.

Тази тенденция се разглежда в доклад на ЕС за канабиса, English чиято цел е да даде достоверна информация за предизвикващия спорове наркотик. Докладът на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EЦМНН) English от над 700 страници е едно от най-подробните проучвания по въпроса в момента.

Двутомният доклад проследява историята на канабиса в Европа – от използването му като лекарство през 19-ти век, минавайки през феномена на холандските „магазини за кафе“ и декриминализирането на наркотика в Обединеното кралство през 60-те години. Докладът разглежда начините на употреба, ефекта върху здравето, лечението, доставките, законодателството, дори уличните цени и силата на въздействие на канабиса.

Канабисът дълго време е предпочитан наркотик в Европа, като близо една четвърт от всички възрастни са го опитвали в даден момент от живота си. Той обаче е и причина за голямо разделение и дебати между политици, учени, правоприлагащи органи и активисти.

„В резултат на това обществеността е заливана ежедневно с информация за канабиса, част от която е сериозна, но друга е кампанийна по своя характер, а на моменти - подвеждаща“, заяви директорът на агенцията Волфганг Гьоц.

Отношението на страните от ЕС към употребата на канабис е различно, като има множество закони и процедури с различна степен на строгост. Докладът се появява на фона на нарастваща загриженост, че мекото отношение към използването на канабис може да подкопае международната борба с престъпността.

През 90-те години употребата на канабис в Европа рязко се увеличи, но сега изглежда достига връхната си точка. В някои страни употребата му се стабилизира или дори намалява. В други увеличението е по-слабо изразено.

В доклада се призовава за по-строг контрол и се отбелязва, че редовната употреба е по-често явление. Близо 3 млн. европейци – около 1 % от възрастните - употребяват канабис почти всеки ден.

Агенцията събира и публикува информация за наркотиците English от 30 национални центъра, за да предоставя обзор на проблемите с наркотиците в Европа.Тя е основана през 1993 г. и се намира в Лисабон, Португалия.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки