Sökväg

Rimliga priser för mobilanvändare – EU ingriper igen - 17/07/2008

Mobiltelefon som visar ett textmeddelande och som ligger på två pass och en Europakarta

EU vill ta hårdare tag mot ringsignalsskojare och ockerpriser för sms och dataroaming till andra EU-länder.

Tänk dig att du exempelvis är i Italien på semester och snabbt vill dela med dig av dina upplevelser. Vad gör du? Jo, antagligen gör du som så många andra och tar fram din mobil och skickar ett sms.

Vad du kanske inte vet är hur dyrt English det är att skicka sms mellan olika länder i Europa. Ett enda textmeddelande från Italien till Frankrike kan kosta 0,30 euro. Till Tjecken kan det kosta 0,42 euro. Och från Spanien till Storbritannien kan det kosta upp till 0,63 euro.

Telekomkommissionär DeutschEnglishfrançais Viviane Reding tycker att avgifterna är orimliga och inte borde överstiga 0,11 euro – att jämföras med dagens genomsnittspris i EU på 0,29 euro.

”EU-medborgarna ska kunna skicka sms till andra länder utan att behöva betala ockerpriser”, förklarade hon. ”Roamingavgifterna har redan kostat konsumenterna alldeles för mycket.”

Redan i höst ska det komma lagförslag som tvingar operatörerna att sänka sina priser. Det blir i så fall andra gången i år som EU-kommissionen ställer sig på mobilanvändarnas sida. I juni 2007 begränsade EU priserna för röstsamtal English till utlandet inom EU.

EU fick ingripa, eftersom operatörerna inte reagerade frivilligt. Redan i februari uppmanade kommissionen operatörerna att sänka roamingavgifterna för sms. Endast en operatör har reagerat.

Varje år skickas 2,5 miljarder textmeddelanden till ett annat land inom EU. För det betalar mobilanvändarna tio gånger så mycket som för sms inom det egna landet.

Kommissionen vill också sätta stopp för de obehagliga överraskningar som man kan råka ut för om man surfar på nätet via mobiltelefonen utomlands. Det kan nämligen bli en dyr historia.

Förutom roamingavgifterna undersöker kommissionen också vilseledande priser för nedladdning av ringsignaler. En årslång undersökning av över 500 webbplatser i EU, Norge och på Island visade att 80 % av webbplatserna kräver närmare granskning, eftersom de eventuellt bryter mot konsumentskyddslagstiftningen. En liknande granskning av flygbolag English gjordes 2007.

Ett problem bland många är att man luras teckna ett abonnemang när man laddar ringsignaler som påstås vara gratis. Många av webbplatserna riktar sig till barn och ungdomar.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar