Cale de navigare

UE reacţionează în favoarea utilizatorilor de telefoane mobile - 17/07/2008

Telefon mobil cu mesaj text afişat, aşezat pe 2 paşapoarte aflate pe o hartă a Europei

Comisia anunţă că va lua măsuri severe împotriva înşelăciunilor cu tonuri de apel şi împotriva tarifelor ridicate pentru trimiterea de SMS-uri şi pentru accesarea internetului de pe telefonul mobil

Imaginaţi-vă că sunteţi în vacanţă în Italia şi doriţi să împărtăşiţi cuiva ce aţi simţit când aţi văzut Colosseumul pentru prima dată. Ce faceţi? Dacă reacţionaţi ca majoritatea persoanelor, scoateţi repede mobilul şi trimiteţi un SMS unui prieten sau unei rude de acasă.

Ceea ce poate nu ştiţi este că mesajele text trimise în Europa utilizând serviciile de roaming costă foarte mult English . Un turist francez aflat în Italia poate să plătească 0,30 euro pentru un singur mesaj. Un turist ceh – 0,42 euro. Cetăţenii britanici care îşi petrec vacanţa în Spania pot plăti până la 0,63 euro.

Comisarul european pentru telecomunicaţii, DeutschEnglishfrançais Viviane Reding, a afirmat că tarifele sunt nejustificate şi că trebuie reduse la 0,11 euro, tariful mediu practicat în cele 27 de state membre fiind de 0,29 euro.

„Cetăţenii Uniunii Europene trebuie să aibă libertatea de a trimite mesaje dincolo de graniţe fără să plătească sume exorbitante,” a spus comisarul Reding.„Tarifele de roaming sunt deja prea costisitoare pentru clienţii de telefonie mobilă.”

În această toamnă, urmează să fie înaintate propunerile privind obligarea, prin lege, a firmelor să reducă tarifele. Ar fi pentru a doua oară în cursul unui an când Comisia sare în ajutorul utilizatorilor de telefoane mobile. În iunie 2007, UE a stabilit un plafon pentru costurile apelurilor vocale English efectuate pe teritoriul UE utilizând serviciile de roaming.

Înăsprirea măsurilor survine după refuzul operatorilor din acest sector de a acţiona, de bună voie, în sensul reducerii tarifelor. Până în prezent, doar un singur operator a reacţionat la cererea lansată de Comisie în luna februarie şi a redus tarifele de roaming pentru mesajele text.

Cele 2,5 de miliarde de SMS-uri transmise, în fiecare an, în UE de utilizatorii de telefoane mobile care recurg la serviciile de roaming, îi costă pe aceştia de peste 10 ori mai mult decât mesajele pe care le trimit când sunt acasă.

Comisia va încerca, de asemenea, să pună capăt surprizelor neplăcute cu care se pot confrunta clienţii care folosesc roamingul atunci când primesc factura pentru conectarea la internet cu ajutorul telefonului mobil.

În afara tarifelor de roaming, Comisia investighează şi denaturarea preţurilor pentru tonurile de apel care pot fi descărcate de pe internet. În urma verificării, timp de un an, a peste 500 de site-uri de internet din UE, Norvegia şi Islanda, s-a constatat că în 80% din cazuri sunt necesare investigaţii suplimentare pentru identificarea unor posibile încălcări ale legislaţiei privind protecţia consumatorilor. În 2007 a fost efectuată o verificare similară a site-urilor de internet care comercializează bilete de avion. English

O altă problemă constă în faptul că utilizatorii care doresc să descarce tonuri de apel pe gratis, sunt ademeniţi să se aboneze pe site-urile respective. Multe dintre aceste site-uri au ca public ţintă copiii şi tinerii.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile