Kruimelpad

Tarieven voor mobiele bellers niet fair – EU komt opnieuw in actie - 17/07/2008

Mobiele telefoon met op het scherm een sms-bericht, met daaronder twee paspoorten die op de kaart van Europa liggen

De Europese Commissie kondigt actie aan tegen misleidende beltoonsites en tegen de hoge kosten van internationale sms-berichten en van mobiel surfen over de grens.

U bent op vakantie in Italië en ziet voor het eerst van uw leven het Colosseum in Rome. Wat doet u in uw enthousiasme? Net als talloze anderen haalt u uw mobieltje tevoorschijn en stuurt u een vriend of familielid thuis een sms'je.

Maar wat u misschien niet weet is dat zo'n internationaal sms'je een dure grap English is. Eén sms'je kan een Franse toerist in Italië op 30 eurocent komen te staan. Een Tsjech betaalt er tot 42 eurocent voor. En een Britse vakantieganger in Spanje komt uit op maximaal 63 eurocent.

Telecomcommissaris DeutschEnglishfrançais Viviane Reding zegt dat die tarieven niet gerechtvaardigd zijn. Het huidige gemiddelde tarief van 29 eurocent in de 27 EU-landen moet omlaag. Ze denkt aan een maximumprijs van 11 eurocent.

"EU-burgers moeten sms-berichten kunnen sturen zonder te worden getild," zei Reding. "De consument voelt die hoge roamingtarieven al te lang in zijn portemonnee."

Nog dit najaar mag een wetsvoorstel worden verwacht dat het mes in die tarieven zal zetten. Het zou al de tweede keer in iets meer dan een jaar zijn dat de EU de mobiele gebruiker te hulp schiet. In juni 2007 stelde zij al maximumtarieven voor mobiel bellen English vanuit het buitenland vast.

Het is een antwoord op het uitblijven van vrijwillige maatregelen van de industrie. Slechts één gsm-aanbieder reageerde op de oproep die de Europese Commissie in februari heeft gedaan om de tarieven voor het internationaal sms-verkeer te verlagen.

De 2,5 miljard berichten die elk jaar in de EU de grens over gaan, kosten de mobiele beller meer dan 10 keer zoveel als thuis.

De Commissie probeert ook een einde te maken aan de vervelende verrassing die veel gsm-gebruikers te wachten staat wanneer hun de rekening gepresenteerd wordt voor mobiel surfen in het buitenland.

En behalve deze roamingkosten onderzoekt de Europese Commissie ook de misleidende prijsinformatie voor het downloaden van beltonen. Na een onderzoek van meer dan een jaar naar meer dan 500 websites in de EU, Noorwegen en IJsland blijkt dat 80% nader onderzocht moet omdat zij vermoedelijk de consumentenwetgeving overtreden. In 2007 heeft overigens een soortgelijk onderzoek naar de websites van vliegmaatschappijen English plaatsgevonden.

Een van de problemen is dat mensen denken gratis beltonen te downloaden, terwijl zij in feite een abonnement nemen. Veel van die websites zijn op kinderen en jongeren gericht.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links