Navigációs útvonal

Az EU ismét fellép a mobiltelefon-használók érdekében - 17/07/2008

Európa-térképen fekvő két útlevélre tett mobiltelefon, kijelzőjén szöveges üzenettel

Szigorú fellépést hirdetett meg a Bizottság a csengőhangokkal kapcsolatos csalások leküzdésére. Az intézmény ezen túlmenően csökkenteni kívánja a szöveges üzenetek és a mobilos internetezés roamingdíját.

Mit tesz a legtöbb utazó, amikor Olaszországban járva életében először megpillantja a Colosseumot? Üzenetet küld mobiltelefonján otthon maradt barátainak vagy családtagjainak, hogy megossza velük a felejthetetlen élményt.

Ám nem mindenki tudja, hogy borsos árat kell fizetnie a külföldről küldött üzenetért English. Egyetlen Olaszországból küldött üzenet a francia turistáknak 30 eurócentbe, a cseheknek pedig 42 eurócentbe kerül. A brit nyaralóknak Spanyolországban akár 63 eurócentet is felszámolhatnak a barangoló SMS-ekért.

Az információs társadalomért és médiaügyért felelős biztos DeutschEnglishfrançais, Viviane Reding kijelentette: az üzenetekért az Unió 27 tagállamában fizetendő 0,29 eurós átlagár indokolatlanul magas. A biztos felső határ bevezetését szorgalmazza. A cél az, hogy a jövőben legfeljebb 0,11 eurót lehessen a roamingoló üzenetekért felszámítani.

„Lehetővé kell tenni az EU polgárai számára, hogy méltányos áron küldhessenek szöveges üzeneteket egyik tagországból a másikba” – nyilatkozta a politikus. „A barangolási díjak már jó ideje terhelik a mobilszolgáltatók ügyfeleinek pénztárcáját.”

Az árakat megzabolázni hivatott jogszabályjavaslatok várhatóan idén őszre készülnek el. Hatálybalépésük esetén arra fogják kötelezni a cégeket, hogy csökkentsék tarifáikat. A Bizottság egy éven belül már a második alkalommal lép fel a mobiltelefon-használók érdekeinek védelmében. Az  EU 2007 júniusában korlátozta a területéről indított barangolásos hívások díjszabását English.

Az uniós intézkedésre most azért kerül sor, mert az ágazat önként nem tette meg a tőle kért lépéseket. Egyetlen mobilszolgáltató reagált csupán a Bizottság februári felhívására, melyben az intézmény arra szólította fel a cégeket, csökkentsék a szöveges üzenetek roamingdíját.

A mobiltelefon-használók az Európai Unióban évente 2,5 millió SMS-t küldenek külföldről, és eközben több mint tízszeres árát fizetik a hazájukban küldött üzeneteknek.

A Bizottság azt is el kívánja érni, hogy a barangolási szolgáltatást igénybe vevő fogyasztókat a jövőben ne érje kellemetlen meglepetés, ha a külföldi mobiltelefonos internetezés után kézhez kapják mobilszámlájukat.

A roamingdíjak mellett az EU górcső alá vette a letölthető csengőhangokra vonatkozó ajánlatokat is, melyek gyakran félrevezetőnek bizonyulnak. Az egy évig tartó munka során a Bizottság 500 uniós, illetőleg norvégiai és izlandi honlapot vizsgált meg, és úgy találta, 80%-uknál felmerül a fogyasztóvédelmi szabályok megsértésének gyanúja, ezért esetükben további vizsgálatra van szükség. Volt már példa hasonló bizottsági lépésre: 2007-ben a repülőjegyeket értékesítő honlapokat ellenőrizte English az intézmény.

A vizsgálat több problémára is rávilágított. Az ingyenesnek hirdetett csengőhangokat letöltő gyanútlan felhasználó különböző csapdákba eshet, például akaratán kívül előfizet valamire. Számos honlap gyermekeket és fiatalokat céloz meg.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek