Διαδρομή πλοήγησης

Οι χρήστες κινητών κερδισμένοι από νέα πρωτοβουλία της ΕΕ - 17/07/2008

Κινητό τηλέφωνο με γραπτό μήνυμα ακουμπισμένο πάνω σε δύο διαβατήρια, με φόντο χάρτη της Ευρώπης

Η Επιτροπή αναγγέλει μέτρα για την πάταξη των παραπλανητικών πρακτικών των παρόχων τόνου κωδωνισμού και τη μείωση του υψηλού κόστους των  γραπτών μηνυμάτων και της χρήσης του διαδικτύου μέσω του κινητού από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη.

Φανταστείτε ότι είστε σε διακοπές στην Ιταλία και θέλετε να μοιραστείτε με κάποιον τη πρωτόγνωρη εμπειρία σας από την επίσκεψη στο Κολοσσαίο. Τι κάνετε; Όπως και πολλοί άλλοι, βγάζετε το κινητό σας και στέλνετε γραπτό μήνυμα σε φίλο ή συγγενή στην πατρίδα σας,

Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η αποστολή γραπτού μηνύματος English σε άλλη χώρα της Ευρώπης στοιχίζει ακριβά. Για τον Γάλλο τουρίστα, ένα μήνυμα από την Ιταλία στοιχίζει 0,30 ευρώ και για τον Τσέχο 0,42. Οι Βρετανοί τουρίστες στην Ισπανία μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 0,63 ευρώ.

Η Επίτροπος Τηλεπικοινωνιών DeutschEnglishfrançais Βίβιαν Ρέντιγκ δήλωσε ότι το κόστος αυτό δεν δικαιολογείται και ότι θα πρέπει να καθοριστεί μέγιστη τιμή 0,11 ευρώ σε σχέση με τη σημερινή μέση τιμή 0,29 ευρώ που ισχύει στα 27 κράτη μέλη.

“Οι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να στέλνουν γραπτά μηνύματα από τη μια χώρα της Ευρώπης στην άλλη χωρίς να πέφτουν θύματα αισχροκέρδειας." παρατηρεί η κα Ρέντινγκ. " Ήδη οι καταναλωτές έχουν πληρώσει πάρα πολλά για τα τέλη περιαγωγής".

Το φθινόπωρο αναμένεται να υποβληθούν προτάσεις μέτρων για τη δραστική μείωση των τελών αυτών. Έτσι, για δεύτερη φορά φέτος, η Επιτροπή θα βρεθεί στο πλευρό των χρηστών της κινητής τηλεφωνίας. Τον Ιούνιο 2007 η ΕΕ είχε καθορίσει ανώτατα όρια χρέωσης των τηλεφωνικών κλήσεων English από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη.

Η πρωτοβουλία αυτή κρίνεται απαραίτητη καθώς ο ίδιος ο κλάδος δεν κατόρθωσε να λάβει αυτοβούλως τα αναγκαία μέτρα. Μόνο μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανταποκρίθηκε στην έκκληση που έκανε η Επιτροπή για χαμηλότερα τέλη περιαγωγής για τα γραπτά μηνύματα.

Tα 2,5 δις μηνύματα που στέλνουν κάθε χρόνο οι χρήστες κινητών από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη τους κοστίζουν πάνω από 10 φορές περισσότερο απ' ό,τι τα μηνύματα που ανταλλάσουν στη χώρα τους.

Η Επιτροπή θα προσπαθήσει επίσης να μειώσει τη δυσάρεστη έκπληξη που δοκιμάζουν πολλοί Ευρωπαίοι από τον υπέρογκο λογαριασμό που παίρνουν για τη χρήση του διαδίκτυου στο εξωτερικό μέσω κινητής σύνδεσης.

Εκτός από τα τέλη περιαγωγής, η Επιτροπή διερευνά και τις απάτες σχετικά με τιμές των τόνων κωδωνισμού που μπορούν να τηλεφορτωθούν. Επί ένα έτος εξετάστηκαν περισσότερες από 500 ιστοσελίδες σε ολόκληρη την ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία και διαπιστώθηκε ότι το 80% από αυτές πρέπει να επανεξεταστούν για ενδεχόμενη παράβαση του δικαίου προστασίας των καταναλωτών. Παρόμοιος έλεγχος είχε διεξαχθεί το 2007 για τις ιστοσελίδες σχετικά με αεροπορικούς ναύλους English .

Ένα άλλο πρόβλημα είναι επίσης ότι οι χρήστες κινητού τηλεφορτώνουν τόνους κωδωνισμού που δήθεν παρέχονται δωρεάν και στη συνέχεια υποχρεώνονται να πληρώσουν. Πολλοί από τους σχετικούς δικτυακούς τόπους απευθύνονται στα παιδιά και στους νέους.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι