Navigacijska pot

EU za več okolju prijaznih izdelkov v trgovinah - 16/07/2008

EU želi z novimi ukrepi proizvajalce spodbuditi k izdelovanju okolju prijaznejših izdelkov in omogočiti potrošnikom, da jih lažje prepoznajo.

Ukrepi, obvezni in prostovoljni, so združeni v novem načrtu Evropske komisije English o oblikovanju okolju prijaznih izdelkov ter oznakah o porabi energije in prijaznosti do okolja. Poraba energije za ogrevanje, razsvetljavo in vzdrževanje stavb bi se lahko z izvedbo vseh predlaganih ukrepov zmanjšala za 30 %.

Današnji načini porabe in proizvodnje imajo pomembne posledice za okolje: izpusti toplogrednih plinov, onesnaževanje in krčenje naravnih virov. Vendar lahko omejimo škodo za okolje, ne da bi se odpovedali pridobitvam sodobnega življenja.

V EU že veljajo predpisi o označevanju energijske učinkovitosti English. Trgovine z gospodinjskimi aparati morajo jasno prikazati podatke o okoljski in energijski učinkovitosti izdelkov. Evropska komisija pa želi zdaj te določbe razširiti tudi na druge izdelke, denimo okna. Boljša izolacija oken bi znižala stroške ogrevanja za 11 % in za več kot petino zmanjšala izpuste toplogrednih plinov.

Predpisi o označevanju so le del trajnostne industrijske politike English, s katero želi EU proizvajalce spodbuditi k proizvodnji okolju prijaznejših izdelkov in uporabi bolj ekoloških načinov proizvodnje. Tako lahko Evropa obdrži svojo konkurenčno prednost pred novimi svetovnimi gospodarskimi silami, kot sta Kitajska in Indija.

Pri zagotavljanju trajnostne porabe in proizvodnje imajo pomembno vlogo tudi javni organi.Državni, regionalni in lokalni organi v EU precejšen delež BDP držav namenjajo gradbeništvu, prometu, čiščenju ter drugim izdelkom in storitvam. Novi akcijski načrt želi te organe spodbuditi k financiranju okolju prijaznih izdelkov in storitev.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave