Cale de navigare

Strategii de producţie şi consum ecologice - 16/07/2008

Un pachet de noi măsuri îi va încuraja pe producători să fabrice produse mai ecologice şi să se asigure că acestea pot fi uşor identificate de către cumpărători.

Măsurile – unele dintre ele obligatorii, altele facultative – sunt grupate în cadrul unui nou plan de acţiune al Comisiei English privind aspectul produselor ecologice şi etichetarea energetică şi ecologică. Aplicarea lor ar putea să conducă la reducerea cu 30% a cantităţii de energie utilizate pentru încălzirea, iluminatul şi întreţinerea clădirilor.

Tendinţele actuale privind consumul şi producţia de energie au un impact semnificativ asupra mediului, generând gaze cu efect de seră, poluare şi ducând la epuizarea resurselor naturale ale planetei. Există, însă, unele modalităţi prin care impactul negativ asupra mediului poate fi redus uşor, fără a ne afecta gradul de bunăstare.

UE dispune deja de reglementări în materie de etichetare a eficienţei energetice English . Magazinele care vând aparatură electrică, precum maşini de spălat şi cuptoare, trebuie să afişeze informaţii referitoare la performanţele energetice şi ecologice ale produselor respective. În prezent, Comisia propune extinderea acestui sistem la o gamă mai largă de produse – de exemplu, la ferestre. O mai bună izolare a ferestrelor poate avea ca efect reducerea cu 11% a facturilor la încălzire şi cu peste 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Sistemul de etichetare este doar o componentă a politicii industriale durabile a UE English , care oferă stimulente producătorilor pentru a concepe noi procese de producţie şi produse ecologice. Astfel, Europa va putea să îşi menţină avantajul concurenţial în acest domeniu, faţă de ţări cu economii emergente precum China şi India.

Autorităţile publice au, la rândul lor, un rol de jucat în ceea ce priveşte asigurarea unui consum şi al unei producţii durabile. Autorităţile naţionale, regionale şi locale din UE alocă o mare parte din PIB unor domenii ca transporturile, construcţiile, curăţarea, precum şi altor bunuri şi servicii. Noul plan stabileşte obiective menite să încurajeze aceste autorităţi să îşi direcţioneze cheltuielile şi investiţiile către produsele ecologice.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile