Kruimelpad

Nieuwe impuls voor milieuvriendelijk produceren en winkelen - 16/07/2008

Een aantal nieuwe maatregelen moet fabrikanten stimuleren om milieuvriendelijke producten te maken en onder de aandacht van de koper brengen.

De deels verplichte, deels vrijwillige maatregelen vormen samen een nieuw plan van de Commissie English om het milieuvriendelijk ontwerpen te stimuleren en de energie- en milieu-etikettering te verbeteren.Daarmee kan het energieverbruik voor verwarming, verlichting en onderhoud van gebouwen met 30% worden verminderd.

De huidige consumptie- en productietrends hebben grote gevolgen voor het milieu: broeikasgassen, milieuvervuiling en uitputting van de natuurlijke hulpbronnen. Toch kunnen die schadelijke gevolgen worden verminderd zonder dat het ten koste van ons welbevinden gaat.

De EU heeft nu al regels voor energie-etikettering English. Winkels die huishoudelijke apparaten verkopen, zoals wasmachines en ovens, moeten daarop informatie aanbrengen over de milieu- en energieprestaties. De Commissie stelt nu voor deze regels uit te breiden tot allerlei andere producten, zoals ramen. Een betere isolatie zou de stookkosten met zo'n 11% kunnen verminderen en de uitstoot van broeikasgassen zelfs met 20%.

De etiketteringsvoorschriften zijn slechts een onderdeel van het duurzame industriebeleid van de EU English. Dat stimuleert fabrikanten om milieuvriendelijkere producten en productiemethoden te ontwikkelen.  Tegelijk moet dit Europa helpen zijn concurrentievoorsprong te behouden op snelgroeiende economieën zoals China en India.

 

Ook voor de overheden is een belangrijke rol weggelegd bij het bevorderen van duurzame consumptie en productie. De nationale, regionale en lokale overheden in de EU besteden samen een aanzienlijk deel van het BBP aan gebouwen, vervoer, schoonmaak en andere goederen en diensten. De nieuwe plannen bevatten doelstellingen om die overheden te stimuleren hun geld vooral in groene producten te steken.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links