Navigációs útvonal

A környezetkímélő termelés és fogyasztás kulcsa? - 16/07/2008

A Bizottság új intézkedéscsomagot terjesztett elő, melynek célja arra buzdítani a gyártókat, hogy környezetkímélőbb termékeket dobjanak piacra, és a termékek e tulajdonságáról jól látható címkével tájékoztassák a vásárlókat.

A csomag intézkedéseit, melyek között vannak kötelező jellegűek és önkéntességen alapulók, egy új bizottsági cselekvési terv English fogja össze. Ez a terv a környezetbarát termékkialakításra, valamint az energiahatékonysági és környezetvédelmi címkézésre összpontosít. Az intézkedések, ha mind megvalósulnak, az épületek fűtésére, világítására és karbantartására használt energiát akár 30%-kal is csökkenthetik.

A jelenlegi fogyasztási és termelési tendenciák jelentős hatással vannak környezetünkre. Az üvegházhatású gázok kibocsátása, a környezetszennyezés, a Föld természeti erőforrásainak kimerítése – és még folytathatnánk a sort. Létezik pedig néhány olyan módszer, mellyel a környezeti károkat könnyűszerrel mérsékelhetjük jólétünk feladása nélkül is.

Az EU már bevezetett szabályokat az energiahatékonyságot jelölő címkék English re vonatkozóan. A mosógépeket, hűtőszekrényeket és más háztartási készülékeket értékesítő boltoknak termékeiken fel kell tüntetniük az energiahatékonyságról tájékoztató adatokat. A Bizottság ki szeretné terjeszteni ezt a rendszert számos más termékre, például az ablakokra. Jobban szigetelő ablakokkal a fűtési kiadásokat 11%-kal lehetne csökkenteni, a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét pedig több mint egyötödnyivel.

A címkézési rendszer bevezetése csak egyike azoknak az intézkedéseknek, melyekkel az EU fenntartható iparpolitikája English keretében a gyártókat arra kívánja sarkallni, hogy környezetkímélőbb termékekkel és termelési módszerekkel álljanak elő. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy Európa megőrizhesse versenyképességét ezen a területen a feltörekvő gazdaságokkal, így Kínával és Indiával szemben.

A hatóságok szintén fontos szerepet kapnak a fogyasztás és termelés fenntarthatóságának biztosításában. Az EU tagállami, regionális és helyi kormányzatai országuk GDP-jének számottevő részét költik építkezésre, közlekedésre, a köztisztaság fenntartására és más termékekre, illetve szolgáltatásokra. Az új terv célértékeket határoz meg, melyek arra hivatottak ösztönözni a tagállami hatóságokat, hogy „zöld” termékeket vásároljanak, illetőleg ilyen termékekbe ruházzanak be.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek