Навигационна пътека

Засилване на екопроизводството и екопазаруването - 16/07/2008

Пакет от нови мерки ще насърчи производството на по-екологично чисти стоки и ясното им означаване за улеснение на купувачите.

Мерките, някои от които са задължителни, а други – по избор, са събрани в нов план на Комисията English за екологичен дизайн на продукти и енергийно и екологично етикетиране. Взети заедно, мерките могат да понижат количеството енергия, използвано за отопление, осветление и поддръжка на сгради, с 30 %.

Настоящите тенденции за потребление и производство оказват значително влияние върху околната среда – парникови газове, замърсяване и изчерпване на природните ресурси на Земята. Съществуват обаче лесни начини за намаляване на екологичните вреди без понижаване на жизнения ни стандарт.

ЕС вече има правила за етикетиране на енергийната ефективност English. Магазините, продаващи уреди като перални машини и кухненски печки, трябва да предоставят информация за енергийните и екологичните им характеристики. Сега Комисията предлага разширяване на схемата, за да бъде обхванат много по-широк кръг продукти, като например прозорци. По-добрата изолация на прозорците може да понижи сметките за отопление с 11 %, а парниковите газове – с над 20 %.

Схемата за етикетиране е само част от политиката на ЕС за устойчива промишленост English, стимулираща производителите да изобретяват по-екологосъобразни продукти и производствени методи. Това ще помогне на Европа да запази конкурентното си предимство в тази област пред нововъзникващи икономики като Китай и Индия.

Публичните власти също играят роля за гарантирането на устойчиво потребление и производство. Националните, регионални и местни органи в ЕС изразходват значителен дял от БВП на своите страни за строителство, транспорт, почистване и други стоки и услуги.Новият план поставя цели, за да насърчи тези органи да насочат средствата и инвестициите си към екологични продукти.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки