Sökväg

Sommarens risker – vatten och sol - 14/07/2008

För många är sommar lika med båt, bad och sol – då är det lätt att man glömmer riskerna.

I EU inträffar varje år runt 200 000 olyckor i simbassänger, och runt 50 000 personer förolyckas varje år i samband med båtliv, snorkling och annan vattensport. Bland barn är drunkning den näst vanligaste dödsorsaken.

De flesta olyckor i vatten kan dock undvikas med några enkla säkerhetsåtgärder. För att skydda turister har EU och European Child Safety Alliance sammanställt nya riktlinjer för hotell, researrangörer och fritidsföretag. Enligt riktlinjerna bör företagen

  • kartlägga risker i samband med bad och vattenaktiviteter, särskilt risker för barn,
  • tillhandahålla livräddningsutrustning i rätt storlek,
  • utbilda sin personal och ta fram en beredskapsplan.

 

Lugn semester med europeiska sjukförsäkringskortet

Tänker du tillbringa din semester i ett annat EU-land i år? Glöm då inte att ta med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort. Runt 173 miljoner har redan skaffat sig ett – det är 36 % av EU:s befolkning. Sjukförsäkringskortet infördes för fyra år sedan och täcker akutsjukvård i 31 europeiska länder – EU plus Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Nästan alla som täcks av ett lagstadgat socialförsäkringssystem i något av dessa länder kan få ett kort. Kortet är gratis. Fråga försäkringskassan hur man beställer ett kort. Tänk på att kortet bara kan användas inom offentlig vård, alltså inte för privata läkare eller sjukhus.

Sola smart i sommar

Under sommaren gör man bäst i att undvika solen . Läs etiketten när du köper solskyddsmedel English och se till att du får tillräckligt skydd.

Välj produkter som skyddar både mot UVA och UVB-strålning, eftersom båda är skadliga. Tänk på att ingen solkräm, inte ens en ”sunblocker”, kan ge fullständigt skydd. Om du smörjer in dig rätt kan faktor 15–25 vara lika effektiv som faktor 50 eller mer.

Numera har de flesta solskyddsprodukter i EU en ny och lättbegriplig märkning enligt EU-kommissionens rekommendationer.

Men det räcker inte med solskyddsmedel. Undvik solen när den är som starkast, skydda dig med kläder och utsätt inte små barn för direkt solsken.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar