Navigacijska pot

Poletne nevarnosti v vodi in na soncu - 14/07/2008

Poleti veliko časa preživimo v vodi in na soncu, ob tem pa zlahka pozabimo na nevarnosti.

V Evropski uniji se vsako leto zgodi okrog 200 000 nezgod na bazenih in 50 000 poškodb pri vožnji s čolni, potapljanju in drugih vodnih športih.Utopitve so drugi najpogostejši vzrok smrti pri otrocih.

Večino nezgod v vodi lahko preprečimo s preprostimi varnostnimi ukrepi.Evropska zveza za varnost otrok in EU sta izdali nova priporočila za hotele, organizatorje potovanj in turistične agencije. Svetujejo jim, naj:

  • preverijo, ali so vodne površine in dejavnosti na vodi varne, še posebej za otroke;
  • zagotovijo plavalne pripomočke in drugo opremo ter se prepričajo, da so ustreznih velikosti;
  • imajo primerno usposobljeno osebje in pripravljen načrt za ukrepanje ob nesrečah.

 

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja za brezskrbne počitnice

Če letos poleti načrtujete dopust v drugi državi EU, si priskrbite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kartico uporablja približno 173 milijonov ljudi, kar je 36 % vseh prebivalcev EU. S kartico, ki so jo uvedli pred štirimi leti, imate pravico do nujne zdravstvene oskrbe v 31 evropskih državah – v državah EU ter Švici, Lihtenštajnu, na Norveškem in v Islandiji.

Skoraj vsak državljan teh držav, ki ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, lahko pridobi to kartico. Kartica je brezplačna.Če vas zanima, kako pridobiti kartico, se obrnite na pristojni zavod za zdravstveno zavarovanje. Ob tem velja opozoriti, dakartica zajema zgolj storitve iz javnega zdravstva, ne pa tudi zasebnega.

Pametno na sonce

Poleti se le težko izognemo soncu . Zato ob nakupu izdelka za zaščito pred soncem English preberite oznako in se prepričajte, da je zaščita primerno visoka.

Izberite izdelek, ki vas bo ščitil pred nevarnimi UVA in tudi UVB žarki.Zavedajte se, da vas izdelki za zaščito pred soncem, tudi izdelki za „popolno zaščito“, ne morejo popolnoma zaščititi. Ob pravilni uporabi je zaščitni faktor med 15 in 25 lahko prav tako učinkovit kot faktor 50 ali več.

Večina izdelkov za zaščito pred soncem, ki so na voljo v EU, ima zdaj nove in razumljivejše nalepke v skladu s priporočili Komisije.

Vendar zgolj uporaba izdelkov za zaščito pred soncem ni dovolj. Ne izpostavljajte se soncu, ko je to najmočnejše; kar najbolj zakrijte izpostavljene dele telesa ter poskrbite, da majhni otroci ne bodo izpostavljeni neposrednemu soncu.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave