Kruimelpad

Laat water en zon u deze zomer niet fataal worden! - 14/07/2008

Voor menigeen staat de zomer helemaal in het teken van water en zon. Maar al te gemakkelijk gaan zij aan de gevaren voorbij.

Elk jaar gebeuren er in zwembaden in de EU 200 000 ongevallen. Nog eens 50 000 mensen raken gewond bij varen, snorkelen en andere watersporten. Verdrinking is bij kinderen de op een na belangrijkste doodsoorzaak.

Toch zijn de meeste ongevallen op en in het water met een paar eenvoudige maatregelen te voorkomen. De European Child Safety Alliance en de EU hebben nieuwe, op de vakantieganger afgestemde aanbevelingen opgesteld voor hotels, touroperators en recreatiecentra. Zij moeten:

  • zwembaden en badzones controleren op risico's, vooral voor kinderen,
  • zorgen dat er zwembandjes en andere hulpmiddelen aanwezig zijn in de juiste maat
  • over gekwalificeerde badmeesters en een calamiteitenplan beschikken.

 

Zorgeloos op pad met de Europese zorgpas

Als u deze zomer naar een ander EU-land op vakantie gaat, neem dan uw Europese zorgpas mee.

Al ongeveer 173 miljoen mensen, ruim een derde van de EU-bevolking, beschikken over zo'n kaart. De zorgpas is vijf jaar geleden ingevoerd om in 31 Europese landen – de EU plus Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein – in geval van nood een beroep te kunnen doen op spoedhulp.

Bijna iedereen die in die landen onder het nationale zorgverzekeringsstelsel valt, heeft recht op zo'n pas. De kaart is overigens gratis.Vraag uw zorgverzekeraar hoe u hem moet gebruiken. Maar let op: de zorgpas kan alleen worden gebruikt voor behandelingen die uw verzekeraar dekt.

Zon verstandig

Niet teveel in de zon is in de zomer geen gemakkelijke opdracht. Lees daarom het etiket van uw zonnebrandmiddelEnglish om te zien of dit u voldoende beschermt.

Kies een product dat zowel tegen uv A als uv B beschermt, omdat beide soorten zonlicht schadelijk zijn. Besef ook dat zonnebrandcrème, en zelfs een "sunblock", geen absolute bescherming biedt. Een crème met een factor 15-25 kan trouwens, mits goed aangebracht, net zo effectief zijn als een sunblock met een factor 50.

De meeste zonnebrandmiddelen die in de EU worden verkocht, hebben nu duidelijke etiketten, precies zoals de Commissie had aanbevolen.

Maar vertrouw niet alleen op zonnebrandmiddel. Blijf in de schaduw wanneer de zon op zijn hoogst staat, bedek uw lichaam zoveel mogelijk en houd baby's en jonge kinderen uit de zon.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links