Navigációs útvonal

Víz és napsütés – veszélyes nyári örömök - 14/07/2008

Sokunk számára a víz és a napsütés jelenti a nyarat, így könnyen megfeledkezünk arról, milyen veszélyekkel járhat a napozás és a vízparti üdülés.

Az EU-ban minden évben mintegy 200 ezren szenvednek balesetet úszómedencékben, és hozzávetőleg 50 ezren sérülnek meg csónakázás, búvárkodás és más vízi sportok gyakorlása közben. A gyerekek körében a vízbefulladás jelenti a második leggyakoribb halálozási okot.

A legtöbb vízi baleset megelőzhető néhány alapvető biztonsági intézkedés révén. Az Európai Gyermekbiztonsági Szövetség az EU-val közösen a mai napon új iránymutatásokat bocsátott ki a hotelek, utazásszervezők és a szabadidős ágazatban működő cégek részére. A dokumentum az üdülőközönség védelmében az alábbiakat javasolja az érintetteknek:

  • A fürdőhelyek, valamint a vízi és vízparti tevékenységek ellenőrzésével küszöböljék ki a fürdőközönségre – főként a gyermekekre – leselkedő veszélyeket.
  • Bocsássanak a fürdővendégek rendelkezésére úszást segítő eszközöket és egyéb felszereléseket, és ellenőrizzék, hogy mindenkinek a megfelelő méret jusson.
  • A személyzet részesüljön biztonsági képzésben; szükség esetén előre kidolgozott vészhelyzeti terv álljon rendelkezésre.

 

Európai egészségbiztosítási kártya: a nyugodt nyaralás záloga

Amennyiben külföldi vakációját az EU valamelyik tagállamában készül eltölteni, ne felejtse el magával vinni európai egészségbiztosítási kártyáját. Jelenleg hozzávetőleg 173 millió polgár, azaz az Unió lakosságának 36%-a rendelkezik ilyen okmánnyal. A négy éve bevezetett kártya 31 európai országban – a 27 uniós tagállamban, valamint Svájcban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben – segít tulajdonosának sürgősségi ellátáshoz jutni.

Azok a polgárok, akik a fenti országok valamelyikének állami egészségbiztosítási rendszerébe tartoznak, majd minden esetben jogosultak arra, hogy a kártyát kiváltsák. A kártya ingyenes,beszerzésével kapcsolatban az egészségügyi szolgáltatóknál tanácsos érdeklődni.Felhívjuk azonban a figyelmüket arra,hogy a kártya kizárólag közellátás igénybevételére jogosít fel, magánellátásra nem.

Élvezze okosan a napot!

Nyáron a legfontosabb tanács: ne tartózkodjon a tűző napon ! Amikor napvédő terméket English vásárol, olvassa el a címkén található tájékoztatót, és győződjön meg arról, hogy a készítmény valóban megfelelő védelmet nyújt-e.

Olyan készítményt válasszon, amely mindkét ártalmas sugárzástípus, az UVA és az UVB ellen is véd.Ne feledje: még a teljes oltalmat ígérő termékek sem biztosítanak 100%-os vagy korlátlan védelmet a napsugarak ellen.Helyes használat esetén a 15–25 faktoros naptejek ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint az 50 vagy magasabb faktorszámmal rendelkezők.

Az Unió területén kapható legtöbb napvédő terméken már a Bizottság ajánlásainak megfelelő új, könnyen érthető címkék találhatók.

A napvédelmet azonban nem szabad kizárólag ezekre a termékekre bízni. Amennyire csak lehet, kerülni kell a napozást a déli órákban, a csecsemőket és a kisgyermekeket pedig óvni kell a közvetlen sugaraktól!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek