Navigointipolku

Vesi ja aurinko kuuluvat kesään, mutta tuovat myös riskejä - 14/07/2008

Kesä jatkuu ja rannat vetävät lomailijoita puoleensa. Vesillä liikkumisen ja auringonoton vaarat on kuitenkin pidettävä mielessä.

EU:ssa sattuu joka vuosi noin 200 000 uima-altaisiin ja noin 50 000 veneilyyn, snorklaukseen ja muuhun vesiurheiluun liittyvää onnettomuutta. Hukkuminen on lasten toiseksi yleisin kuolinsyy.

Useimmat vesionnettomuudet ovat estettävissä, kunhan pitää mielessä tietyt turvallisuusseikat. European Child Safety Alliance -järjestö ja EU ovat julkaisseet uudet turvallisuusohjeet hotelleja, matkanjärjestäjiä ja muuta vapaa-ajan liiketoimintaa varten. Yrityksiä kehotetaan

  • ottamaan huomioon vesialueisiin ja vesiliikuntaan liittyvät, erityisesti lapsiin kohdistuvat riskit
  • hankkimaan asiakkaiden käyttöön kelluntavälineitä ja muita varusteita ja varmistamaan, että ne ovat oikeaa kokoa
  • huolehtimaan henkilöstön koulutuksesta ja hätäsuunnitelmista.

 

Sairaanhoitokortti tuo turvaa

Muihin EU-maihin matkustaessa kannattaa ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Noin 173 miljoonaa ihmistä – 36 % EU:n väestöstä – on jo hankkinut omansa. Neljä vuotta sitten käyttöön otettu kortti kattaa kiireellisen sairaanhoidon 31:ssä Euroopan maassa, EU:n lisäksi myös Sveitsissä, Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa.

Lähes kaikki kyseisissä maissa julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvat henkilöt voivat saada tämän ilmaisen kortin. Kysy lisätietoja Kelasta. Ota huomioon, että kortti kattaa vain julkisen terveydenhuollon, ei yksityistä.

Turvallisesti auringossa

Liiallisen aurinkoaltistuksen välttäminen on tärkeää kesällä. Aurinkovoidetta English valittaessa kannattaa lukea tarkkaan tuotetiedot ja varmistaa, että suoja on riittävä.

Valitse tuote, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Ota huomioon, että aurinkovoiteet, myös korkean suojakertoimen voiteet, eivät anna täyttä tai rajoittamatonta suojaa. Jos suojakertoimen 15–25 voidetta käytetään oikein, se voi antaa yhtä hyvän suojan kuin korkeamman suojakertoimen voide.

Useimmissa EU:ssa nykyisin myytävissä aurinkovoiteissa on komission suositusten mukaisesti uudenlaiset, helposti ymmärrettävät tuotemerkinnät.

Aurinkovoiteiden käytön lisäksi auringolta olisi suojauduttava muillakin keinoilla. Vältä keskipäivän kuumimpia tunteja, käytä suojaavia vaatteita ja aurinkolaseja ja pidä vauvat ja pikkulapset pois suorasta paahteesta.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä