Διαδρομή πλοήγησης

Ήλιος και θάλασσα: το καλοκαίρι κρύβει κινδύνους! - 14/07/2008

Καλοκαίρι σημαίνει κυρίως ήλιο και θάλασσα, αλλά ας μη ξεχνάμε και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω τους.

Κάθε χρόνο στην EΕ σημειώνονται περίπου 200.000 ατυχήματα σε πισίνες, ενώ για άλλα 50.000 ευθύνονται η ιστιοπλοΐα, οι καταδύσεις και άλλα θαλάσσια σπορ. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου των παιδιών.

Και όμως τα περισσότερα ατυχήματα στο νερό μπορούν να αποφευχθούν αν τηρούνται ορισμένα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Η ΕΕ, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ασφάλεια των Παιδιών, εξέδωσαν νέες οδηγίες για τα ξενοδοχεία, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις επιχειρήσεις του τομέα της ψυχαγωγίας, με στόχο την προστασία των τουριστών. Οι οδηγίες αυτές επικεντρώνονται στα εξής:

  • έλεγχος των περιοχών κολύμβησης καθώς και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το νερό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ιδίως για τα παιδιά
  • προμήθεια κατάλληλων σωσιβίων και άλλου σχετικού εξοπλισμού
  • παρουσία ειδικευμένου προσωπικού και ύπαρξη σχεδίου επείγουσας επέμβασης.

 

Η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας σας επιτρέπει να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο στις διακοπές

Πριν φύγετε για διακοπές σε άλλη χώρα της ΕΕ φέτος το καλοκαίρι, βεβαιωθείτε ότι πήρατε μαζί σας την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας.

173 εκατομμύρια άτομα, ήτοι το 36% του πληθυσμού της ΕΕ, έχουν ήδη αυτήν την κάρτα. Η κάρτα αυτή καθιερώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και καλύπτει την έκτακτη υγειονομική περίθαλψη σε 31 ευρωπαϊκές χώρες (27 χώρες της ΕΕ, καθώς και Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν).

Σχεδόν όλοι που καλύπτονται από δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε οποιαδήποτε απ' αυτές τις χώρες έχουν δικαίωμα να προμηθευτούν αυτή την κάρτα δωρεάν. Ρωτήστετοναρμόδιοασφαλιστικόσαςφορέασχετικά. Προσοχή όμως: η κάρτα ισχύει μόνο για τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη, όχι για την ιδιωτική.

Ηλιοθεραπεία με μέτρο

Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες για το καλοκαίρι είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο . Όταν διαλέγετε αντηλιακό English , διαβάστε πρώτα την ετικέτα και βεβαιωθείτε ότι σας παρέχει την προστασία που χρειάζεστε.

Να προτιμάτε προϊόντα που σας προστατεύουν τόσο από τις ακτίνες UVAόσο και από τις ακτίνες UVB, διότι, ως γνωστόν, και οι δύο τύποι ακτινοβολίας είναι βλαβεροί. Μη ξεχνάτε ότι τα αντηλιακά, ακόμη και τα "ολικής προστασίας", δεν παρέχουν απόλυτη ή απεριόριστου χρόνου προστασία. Και, ένα αντηλιακό με δείκτη 15-25, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και κάποιο άλλο με δείκτη 50 και άνω.

Τα περισσότερα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά της EΕ φέρουν τώρα πιο κατανοητές ετικέτες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρ' όλα αυτά, μη βασίζεστε μόνο στα αντηλιακά. Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι ισχυρότερη και μην εκθέτετε τα μωρά και τα μικρά παιδιά άμεσα στον ήλιο.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι