Навигационна пътека

Потенциално опасните летни радости – водата и слънцето - 14/07/2008

За мнозина лятото означава вода и слънце – те лесно забравят опасностите.

Всяка година в ЕС се случват около 200 000 злополуки в плувни басейни и около 50 000 травми, свързани с каране на лодка, гмуркане с шнорхел и други водни спортове. Сред децата удавянията са втората най-голяма причина за смъртност.

Но повечето водни инциденти могат да се предотвратят чрез спазването на няколко основни мерки за безопасност. Европейският алианс за детска безопасност и ЕС публикуваха нови насоки за хотели, туроператори и предприятия от развлекателния сектор. На фирмите се препоръчва:

  • да проверяват водните площи и водните дейности за рискове, особено за деца;
  • да осигуряват помощни средства за плуване и друга екипировка, и да се уверяват, че те са точен размер;
  • да разполагат с добре обучен персонал и с план за действие при спешни случаи.

 

Европейските здравни карти означават спокойствие

Ако това лято отивате на почивка в друга част на ЕС, не забравяйте да вземете Европейската здравноосигурителна карта със себе си. Около 173 млн. души вече имат такава – 36% от населението на ЕС. Картата – въведена преди четири години – покрива спешна медицинска помощ в 31 европейски страни – ЕС плюс Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Почти всеки, обхванат от общественото здравеопазване в някоя от тези страни, има право на карта. Тя е безплатна. Попитайте вашия доставчик на здравни услуги, как да подадете заявление. Внимание: картата е само за обществено здравеопазване и не включва частното такова.

Внимавайте със слънцето!

През лятото трудно можете да се скриете от слънцето. Когато избирате слънцезащитно средство  English прочетете етикета и проверете дали то предоставя необходимата ви защита.

Изберете продукти, предпазващи едновременно от UVA и UVB лъчи, двата вида лъчи, за които е известно, че са вредни. Имайте предвид, че слънцезащитните средства, дори „блокиращите слънцето“ не могат да осигурят пълна или неограничена защита. И, ако се употребява правилно, крем с фактор 15-25 може да е също толкова ефикасен, колкото такъв с фактор 50 или по-висок.

Повечето слънцезащитни продукти, продавани в ЕС имат нови, лесни за разбиране етикети в съответствие с препоръките на Комисията.

Но не разчитайте само на слънцезащитни средства. Избягвайте пиковите часове, покривайте възможно най-голяма част от тялото си и не оставяйте бебета и малки деца на пряка слънчева светлина.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки