Navigacijska pot

Je vaše delovno mesto zdravo? - 13/06/2008

Gradbeni delavec s prenosnim računalnikom

Nevarnosti na delovnem mestu imajo hude posledice za evropske delavce in podjetja.

Vsake tri minute in pol umre en državljan EU zaradi razloga, povezanega z delovnim mestom. Odsotnost z dela zaradi bolezni, nesreče in stroški zavarovanja pomenijo breme za delodajalce, vendar za osebno trpljenje ali izgubo drage osebe ni nadomestila. Poleg posledic za delavce in njihove družine, moramo upoštevati tudi stroške zdravstvenega varstva, ki jih nosi celotna družba. Evropa si ne more privoščiti več milijonov bolnih ali poškodovanih delavcev.

Evropska unija je zaradi nedavnih zaskrbljujočih rezultatov statističnih raziskav začela dvoletno vseevropsko kampanjo za zdrava delovna mesta. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (OSHA) poudarja pomen preprečevanja tveganj. Večino nesreč bi lahko preprečili z ustrezno oceno tveganja na delovnem mestu.

Delodajalci so moralno in pravno odgovorni za zaščito zaposlenih. S kampanjo želi EU delavce, podjetja in organizacije ozaveščati o prepoznavanju nevarnosti. Manjša podjetja spodbuja k pripravi notranje ocene tveganja in načrtov za preprečevanje nevarnosti. Kampanja se zlasti posveča področjem, na katerih je tveganje večje: gradbeništvo, zdravstveno varstvo in kmetijstvo.

Pri pripravi ocene tveganja je treba najprej prepoznati težave in področja tveganja, pa naj bodo to materiali, oprema ali metode dela. Pri tem lahko sodelujejo tudi delavci. Pomembno je tudi opredeliti rizične skupine, ki so bolj izpostavljene tveganju, na primer nosečnice, invalidi in zaposleni z zdravstvenimi težavami.

Evropska agencija zato svetuje: izogibajte se nevarnim situacijam, tvegane materiale in metode nadomestite z varnejšimi, sledite tehničnemu napredku, izobražujte in obveščajte zaposlene ter pripravite dobro strategijo preprečevanja. Podjetja se morajo zavedati, da imajo naložbe v varnejša delovna mesta DeutschEnglishfrançais tudi finančne koristi. Zdravi in motivirani delavci so bolj produktivni, kar dobro vpliva na konkurenčnost evropskih podjetij.

Ocena tveganja: pot do zdravih delovnih mest (OSHA)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave