Cale de navigare

Vă simţiţi în siguranţă la locul de muncă? - 13/06/2008

Un lucrător din construcții lucrând la laptop

Condițiile de lucru periculoase generează costuri ridicate pentru lucrătorii și întreprinderile din Europa.

La fiecare trei minute și jumătate, un cetățean al Uniunii Europene suferă un accident mortal la locul de muncă. Deși costurile aferente concediului medical, accidentelor şi asigurărilor sunt o povară pentru angajatori, suferinţa personală sau cauzată de pierderea unei fiinţe dragi nu poate fi compensată. Pe lângă faptul că aceste costuri sunt mari pentru angajați și familiile lor, trebuie avute în vedere și cheltuielile de asistență medicală suportate de societate, în ansamblul ei. Europa nu își poate permite să aibă milioane de lucrători bolnavi sau accidentați.

Drept reacție la recentele statistici alarmante, UE a lansat o campanie privind sănătatea la locul de muncă  care se va derula timp de doi ani, peste tot în Europa. Potrivit Agenției Europene pentru Siguranță și Sănătate în Muncă (OSHA), prevenirea riscurilor este esențială. Majoritatea problemelor ar putea fi evitate dacă s-ar evalua riscurile existente la locul de muncă în mod corespunzător.

Angajatorii au responsabilitatea morală și juridică de a-și proteja angajații. Această campanie oferă lucrătorilor, întreprinderilor și organizațiilor informații despre cum să recunoască eventualele riscuri. Întreprinderile mici sunt încurajate să își evalueze riscurile pe cont propriu și să elaboreze planuri de prevenție. O atenție deosebită se acordă domeniilor cu grad de risc ridicat precum sectorul construcțiilor, sectorul sanitar și agricultura.

Primul pas constă în recunoașterea problemelor și a zonelor de risc – materiale, echipament sau metode de lucru. Lucrătorii își pot aduce, și ei, contribuția. De asemenea, la fel de important este faptul de a identifica persoanele cele mai expuse riscurilor la locul de muncă, de exemplu femeile gravide și persoanele cu handicap și probleme de sănătate.

OSHA oferă sfaturi clare: evitați situațiile de risc, înlocuiți metodele și materialele periculoase cu altele mai sigure, adaptați-vă progresului tehnologic, formați și informați personalul instituției dumneavoastră și elaborați o politică de prevenție eficientă. Întreprinderile trebuie să înțeleagă că vor avea avantaje financiare dacă investesc în locuri de muncă mai sigure DeutschEnglishfrançais . Pentru ca întreprinderile europene să fie mai competitive, este nevoie de lucrători sănătoși, motivați și productivi.

Evaluarea riscurilor – soluţia pentru a munci în siguranţă (OSHA)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile